Zverejnili, kedy padne verdikt v kauze vraždy Georgea Floyda

TA3 TASR
24.4.2021 07:42

Verdikt súdu nad bývalým americkým policajtom Derekom Chauvinom, ktorého porota uznala za vinného z vraždy Afroameričana Georgea Floyda, padne 16. júna. Podľa agentúry AFP to oznámil v piatok súd v meste Minneapolis v štáte Minnesota.

Zverejnili, kedy padne verdikt v kauze vraždy Georgea Floyda
TASR/AP

Chauvina uznala v utorok súdna porota v Minneapolise za vinného z vraždy druhého aj tretieho stupňa a tiež zabitia Georgea Floyda. Za vinného ho dvanásťčlenná porota uznala vo všetkých bodoch obžaloby. Za vraždu druhého stupňa Chauvinovi hrozí 40-ročné za vraždu tretieho stupňa 25-ročné a za zabitie desaťročné väzenie.

Proces so Chauvinom sa začal v Minneapolise koncom marca. Po úvodných rečiach bola vyše dva týždne na rade obžaloba, ktorá tvrdila, že 46-ročný Floyd zomrel v dôsledku policajného zásahu. Minulý utorok sa k slovu dostala obhajoba, podľa ktorej k smrti Floyda viedlo užívanie drog a problémy so srdcom.

Afroameričan Floyd zomrel vlani 25. mája v Minneapolise po tom, ako mu policajt Chauvin kľačal pri zatýkaní na krku vyše osem minút a ignoroval Floydove sťažnosti na to, že "nemôže dýchať". Tento čin vyvolal v celých Spojených štátoch masové protesty proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite. Chauvina bezprostredne po Floydovej smrti prepustili z policajného zboru, rovnako ako aj ďalších troch policajtov, ktorí boli pri zatýkaní Floyda. Tí čelia obvineniam z napomáhania a podnecovaniu k vražde druhého stupňa a zo zabitia druhého stupňa. Proces s nimi sa má začať 23. augusta.

Afroameričan Floyd zomrel vlani 25. mája v Minneapolise po tom, ako mu policajt Chauvin kľačal pri zatýkaní na krku vyše osem minút a ignoroval Floydove sťažnosti na to, že "nemôže dýchať". Tento čin vyvolal v celých Spojených štátoch masové protesty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok