Kažimír: Trvalý euroval môžeme vnímať aj ako akýsi Európsky menový fond

TASR
9.10.2012 07:14

Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS), známy aj ako trvalý euroval, možno podľa slov ministra financií SR Petra Kažimíra vnímať ako nejaký Európsky menový fond. Minister to uviedol v pondelok v Luxemburgu na zasadnutí Euroskupiny, krátko po tom, ako EMS začal oficiálne písať svoju históriu.

Kažimír: Trvalý euroval môžeme vnímať aj ako akýsi Európsky menový fond
SITA

"Doba dokázala, že nevystačíme so starými inštitúciami, na ktoré sme boli zvyknutí, že potrebujeme niečo ako Európsky menový fond. Pred rokom sa táto myšlienka zdala nereálna, ale dnes sa stala skutočnosťou," povedal Kažimír.

Šéf slovenského rezortu financií patril medzi sedemnástich zástupcov krajín eurozóny, ktorí v pondelok v Luxemburgu podpísali základne dokumenty takzvaného trvalého eurovalu, čím oficiálne uviedli do života mechanizmus, ktorý má predstavovať hlavný inštitút na zachovanie stability v eurozóne.

"Slovensko sa týmto podpisom stalo formálnym členom tohto mechanizmu. Našou úlohou je zaplatiť si vstupný kapitál. Časť, ktorú má zaplatiť Slovenská republika je 660 miliónov eur. To je kapitál na splatenie," pripomenul Kažimír.

Minister zopakoval, že Slovensko prvú časť zo svojho podielu v EMS zaplatí do 12. októbra zo štátnych finančných aktív. Ide o prvé dve splátky, každá vo výške 130 miliónov eur. A upozornil, že táto splátka nebude zaťažovať rozpočtový deficit. Zvyšné tri splátky sú kalendárovo rozložené na ďalšie dva roky, keď ďalšie dve splátky Slovensko uhradí na budúci rok a poslednú z nich v roku 2014, čím si naša krajina povinnosti voči EMS splní.

"Trvalý euroval nadväzuje na dočasný euroval, ktorý môžeme povedať, že bol takým experimentom. Teraz ide o inštitúciu s trvalým zakotvením v štruktúrach eurozóny," povedal Kažimír. A dodal, že EMS je nastavený tak, aby plnil aj ďalšie úlohy, ktoré sú spojené napríklad s ohlasovaným vznikom bankovej únie. Trvalý euroval môže byť vnímaný ako záchranná sieť pre celý bankový sektor v EÚ.

Minister financií zdôraznil, že z hľadiska účtovníctva štátu, kapitálový vstup do EMS je iba zmena formy peňazí. "My  sme sa stali akcionármi spoločnosti EMS. Z nášho pohľadu je to pre nás investícia, vďaka ktorej, aj na základe podpísaných základných dohôd o EMS, budeme mať právo poberať dividendy," uviedol Kažimír.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok