Útočník zabil vo Francúzsku nožom policajtku, zastrelili ho

TA3 TASR ČTK
23.4.2021 16:04

Francúzska policajtka v piatok zahynula po tom, ako na ňu zaútočil nožom muž z Tuniska, ktorého polícia následne zastrelila. Informoval o tom francúzsky denník Le Monde.

Utrpela dve bodné rany

Zabitá policajtka vykonávala na stanici administratívne práce, uviedol pre agentúru AP hovorca francúzskej polície. Motív činu dosiaľ nie je známy, dodal. Ako však následne informovala agentúra AFP, muž počas útoku zakričal "Allahu Akbar" (v arabčine Boh je veľký), čo je pokrik, ktorým často sprevádzajú svoje útoky islamskí extrémisti.

Podľa AFP sa prípadom začala zaoberať francúzska protiteroristická prokuratúra, ktorá vyšetruje trestné činy súvisiace s terorizmom. Jej šéf Jean-Francois Ricard pre AFP uviedol len to, že "útočníkove slová" naznačujú, že mal teroristický motív.

K útoku došlo v policajnej stanici vo francúzskom meste Rambouillet, približne 60 kilometrov od Paríža, povedal pre AFP nemenovaný zdroj z prostredia polície. Útočníka policajti postrelili a ten na následkom zranení podľahol. Čin sa odohral v zabezpečenej vstupnej hale policajnej stanice o približne 14.20 h SELČ, uviedol pre AFP nemenovaný zdroj. Zosnulá policajná úradníčka (48) utrpela dve bodné rany v oblasti krku, dodal. Mala dve deti vo veku 13 a 18 rokov.

Barbarský čin bezhraničnej krutosti

Útočník mal podľa zdroja AFP 36 rokov. Do Francúzska nelegálne pricestoval v roku 2009, následne však svoj pobyt zlegalizoval. Doposiaľ nebol "v hľadáčiku" francúzskych bezpečnostných zložiek. Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin na Twitteri uviedol, že smeruje na miesto činu. Podľa AP tam odcestovali aj ďalší vysokopostavení vládni predstavitelia vrátane francúzskeho premiéra Jeana Castexa.

Predseda francúzskej vlády Castex na Twitteri incident odsúdil ako "barbarský čin bezhraničnej krutosti" voči "hrdinke každodenného života". Na Twitteri reagoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

"Nikdy sa nevzdáme a budeme pokračovať v boji proti islamistickému terorizmu," napísal Macron a zosnulú ženu identifikoval ako "Stephanie". Francúzsko sa stalo v ostatných rokoch dejiskom niekoľkých útokov islamských teroristov, pri ktorých zahynuli stovky ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok