Osudová žena, kvôli ktorej sa vzdal britský kráľ trónu. Kto bola Wallis Simpsonová?

TA3 ČTK
24.4.2021 14:00

Wallis Simpsonová sa do dejín zapísala ako osudová žena britského kráľa Eduarda VIII. Ten dal láske k dvakrát rozvedenej Američanke prednosť pred trónom. Odmietol sa vzdať vzťahu a pod tlakom okolností radšej po necelom roku vládnutia ako jediný britský panovník sám rezignoval. Od smrti ženy, ktorej život pripomína skôr film, prešlo 35 rokov.

Osudová žena, kvôli ktorej sa vzdal britský kráľ trónu. Kto bola Wallis Simpsonová?
wikimedia.org

Dievča z chudobných pomerov

Wallis Simpsonová zomrela 24. apríla 1986, bolo to dva mesiace pred jej 90. narodeninami. Budúca Eduardova manželka vzišla z chudobných pomerov. V americkom Baltimore sa narodila ako Bessie Wallis Warfieldová v júni 1896, vzápätí prišla o otca, rodinu však podporovali bohatší príbuzní. Prvého mena sa zbavila preto, lebo mala pocit, že sa "príliš veľa husiček volá Bessie," a taktiež sa naučila flirtovať.

Jej prvé manželstvo s armádnym pilotom Wineom Spencerom bolo šancou, ako uniknúť z nudného Baltimoru, ale taktiež to bolo fiasko od samého začiatku. Vykľul sa z neho náladový alkoholik, ktorému Wallis dala zbohom.

wallis1_0a140371-ceae-9fc5.jpg

S britsko-americkým obchodníkom Ernestom Simpsonom mala Wallis svadbu v roku 1928. "Som príliš unavená, aby som ďalej čelila svetu sama a bez peňazí," písala Wallis matke, ktorá začiatkom 30. rokov stretla na jednom večierku Eduarda, vtedy ešte Waleského princa. Bol to najžiadanejší slobodný mládenec na svete, hoci mal už 35 rokov. Čoskoro sa stal pravidelným návštevníkom u Simpsonovcov. Wallis napísala svoje tete: "Zaobchádzanie s oboma mužmi vyžaduje veľa taktu. Skúsim si ich udržať oboch."

edward-and-mrs-simpson-1140_0a140371-cf0b-4597.jpg

Z kráľa sa stal guvernér

V januári 1936 sa princ stal kráľom a jeho láska k Wallis sa zmenila na posadnutosť. Manželstvo Simpsonovcov sa pod týmto tlakom zrútilo. Po mesiacoch sporov nakoniec urobil Eduard nevídaný krok. Ako jediný britský panovník v histórii z vlastnej vôle opustil trón a v júni 1937 sa konala svadba s jeho vysnívanou Američankou.

Bývalý monarcha však neprestal robiť vrásky britskej vláde ani po abdikácii, najmä kvôli kontaktom s nacistami. Viacero historikov špekuluje, že práve Eduard mal v prípade nemeckého obsadenia Británie znovu zasadnúť na trón. Nakoniec skončil ako bahamský guvernér, ktorým bol do roku 1945. Po vojne sa vrátil do Európy a zomrel 28. mája 1972 v Paríži. Manželka ho prežila o 14 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok