Česko je pre Rusko súčasťou osi zla. Bude to horšie, varuje ruský politológ

TA3 ČTK
25.4.2021 06:00

Česko sa pre Rusko stáva súčasťou pomyselnej "osi zla" a rusko-české vzťahy sa budú ďalej zhoršovať Povedal to pre ČTK ruský politológ Andrej Kolesnikov zo strediska Carnegie v Moskve.

Česko je pre Rusko súčasťou osi zla. Bude to horšie, varuje ruský politológ
TASR/AP

Psychológia obliehanej pevnosti

Podľa Kolesnikova medzi ruskou verejnosťou žiadny veľký ohlas nevyvolalo ani to, že sú agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU v Česku podozriví z výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticích s dvoma mŕtvymi a rovnako ani následné vyhosťovanie diplomatov medzi Prahou a Moskvou.

"Ruská verejnosť si tieto problémy vôbec nevšíma. Pre ňu sú len súčasťou konfrontácie Ruska so Západom a so satelitmi Spojených štátov, a na to si už zvykla," uviedol Kolesnikov. V Rusku podľa neho panuje "psychológia obliehanej pevnosti". Krajinu vnímajú ako obklopenú samými nepriateľmi už od roku 2014, keď západ odpovedal sankciami na ruskú anexiu Krymu a povstanie proruských separatistov bojujúcich na východe Ukrajiny proti prozápadnej vláde v Kyjeve.

Rusi vnímajú svoju krajinu ako obklopenú samými nepriateľmi už od roku 2014.

Spojenci Česka z EÚ a NATO

"Moskva už varovala Európsku úniu, že solidarita s Českom, a teraz so Slovenskom a pravdepodobne už čoskoro s Poľskom, kde sa zrejme tiež chystá vyhostenie ruských diplomatov, je neprijateľná," poznamenal Kolesnikov k otázke, akú váhu môže mať postoj spojencov Česka z EÚ a NATO.

"Konflikt s Českom sa stáva súčasťou veľkého konfliktu s EÚ a so západom ako celkom. Stratégia je jasná: poprieť obvinenia, obviniť obviňujúcich a reagovať symetricky či asymetricky. Česko sa nepochybne stáva súčasťou osi zla a vzťahy sa budú zhoršovať, podobne ako s Poľskom," zdôraznil politológ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok