Kremský: Turizmus bude po kríze iný. Veľa prevádzok neprežije

TA3
22.4.2021 21:06

Majitelia prevádzok sa dočkali dobrých správ - od pondelka sa môžu otvoriť terasy reštaurácií. Navyše, otvorená je aj nová schéma pomoci pre gastrosektor a cestovný ruch. Predseda Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák v Téme dňa povedal, že vyčlenená suma by síce mohla stačiť, ale rezort by mal myslieť aj na to, že asi nebude posledná.

Kremský: Turizmus bude po kríze iný. Veľa prevádzok neprežije
TA3

O pomoc môžu žiadať aj firmy, ktoré vznikli po roku 2019, v Téme dňa to povedal generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravy Radúz Dula. Ako povedal, v tejto etape schémy je nový mechanizmus, v rámci ktorého môžu o pomoc žiadať aj prevádzky, ktoré boli založené do 31. augusta 2020.

Podľa Mareka Harbuľáka sa zatiaľ javí, že vyčlenená suma vystačí na vykrytie kompenzácií až do mája tohto roka. Upozornil, že touto pomocou sa predošlé mesiace dosť neskoro kompenzujú. Kritické obdobie podľa neho pretrváva a v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch na podnikateľov doľahnú dlhy, ktoré nedokážu vykryť ani cez kompenzácie. Upozornil aj na to, že ministerstvo by malo rátať s tým, že bude musieť prísť ešte nejaká ďalšia forma pomoci.

Predseda výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský v relácii uviedol, že cieľom tejto pomoci je prevádzky udržať pri živote, a nie firmám zabezpečiť zisky, ktoré si naplánovali. Treba si podľa neho priznať, že mnohé prevádzky neprežijú, pretože cestovný ruch bude po kríze iný ako pred ňou. Vie si predstaviť určité podporné opatrenia vo forme rekreačných poukazov pre rodiny.

Ako povedal Harbuľák, nemajú bezodné vrecká. Treba myslieť na reštart. Vie si predstaviť aj takú formu pomoci, ktorá bude komplexná s tým, že je potrebné o tom začať hovoriť a riešiť to už teraz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok