Penta odchádza z vydavateľstva Petit Press, svoj podiel predala MDIF

TA3 TASR
22.4.2021 12:33

Investičná skupina Penta odchádza z vydavateľstva Petit Press, svoj menšinový 34-percentný podiel predala investorovi Media Development Investment Fund (MDIF) New York. Informoval o tom denník Sme na svojom webe. Ďalšími investormi sú podľa Sme manažéri spoločnosti Alexej Fulmek, Peter Mačinga a bývalý vlastník spoločnosti Azet.sk a spravodajského portálu aktuality.sk Marek Václavík, ktorí kupujú zvyšných 5,5 percenta akcií.

Penta odchádza z vydavateľstva Petit Press, svoj podiel predala MDIF
SITA/Privatbanka/Peter Frolo

Šéf vydavateľstva Alexej Fulmek považuje zmenu akcionárskej štruktúry za dôležitú správu. "Za 28 rokov sme mali vo vydavateľstve viacero rôznych minoritných akcionárov, po čase sa nám však zakaždým s PSIS podarilo upraviť akcionársku štruktúru a to sme dosiahli aj teraz, po dlhých a náročných rokovaniach s Pentou," povedal a ocenil, že novým akcionárom bude MDIF. Argumentuje, že hlavným cieľom MDIF bola vždy obrana nezávislosti a slobody nezávislých médií.

Portál Sme skonštatoval, že Penta mala v posledných rokoch odlišný názor na ďalšiu stratégiu a rozvoj vydavateľstva ako jeho vedenie a majoritný akcionár. "Vzhľadom na to, že sme dostali atraktívnu ponuku, súhlasili sme s predajom nášho minoritného podielu. Naše pôsobenie v Petit Presse bolo pre nás cennou skúsenosťou, hlavne z pohľadu fungovania digitálneho predplatného, ktoré sme začali intenzívne rozvíjať predovšetkým v našom českom vydavateľstve Vltava Labe Media," uviedol Marián Slivovič z Penty.

Generálny riaditeľ spoločnosti MDIF Harlan Mandel verí, že pozíciu spoločnosti Petit Press ako lídra v oblasti digitálnych správ na Slovensku je možné ďalej rozvíjať. "Pretože spoločnosť pokračuje v budovaní svojho podnikania založeného na hodnotách kvalitnej žurnalistiky," dodal.

Portál Sme ozrejmil, že MDIF je neziskový investičný fond pre nezávislé médiá aktívny najmä v krajinách, kde môže byť ohrozený prístup k nezávislým médiám. Poskytuje podľa neho výhodné pôžičky a kapitálové financovanie médiám, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v udržaní slobody slova vo svojich domovských krajinách. Dodal, že je financovaný skupinou nadácií a investorov, ktoré od vzniku fondu v roku 1996 pomohli slobodným médiám v 44 krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok