Raši presadzuje slobodný výber vakcíny, ako by to malo fungovať?

TA3
23.4.2021 06:00

Je reálne, že by sme si mohli vyberať vakcínu? Bolo by dobré otvoriť náš trh aj ruským a čínskym vakcínam? S poslancom a členom zdravotníckeho výboru Richardom Rašim zo strany Hlas-SD sme hovorili v relácii Tak takto?! na TA3 aj o testovaní a o postupe štátu pri riešení pandémie.

Raši presadzuje slobodný výber vakcíny, ako by to malo fungovať?
TASR/Martin Baumann

Opozícia nemala možnosť pýtať sa

Koalícia využila možnosť obštrukcie v parlamente a tak sa opozícii nepodarilo otvoriť mimoriadnu parlamentnú schôdzu. Raši vysvetlil, že opozícia sa chcela pýtať na zmluvy, nákup testov, "čo obsahuje tá tajná zmluva o Sputniku, chceli sme aj vedieť, koľko to naozaj štát stálo".

"Zdá sa, že samotné testovanie ako také nás doteraz stálo viac ako 300 miliónov eur," podotkol Raši. Keď k tomu pripočítame náklady na logistiku a organizáciu, "podľa niektorých analytikov sa tieto náklady môžu šplhať až k sume 700 miliónov eur," spresnil poslanec. Upozornil, že testy, ktoré sa na Slovensku používajú, nie sú na celoplošné testovanie vôbec vhodné, keďže boli podľa neho určené pre symptomatických pacientov.

Systém výberu vakcíny

"Hlas-SD navrhol veľmi jednoduchý model, očkovanie má byť dobrovoľné a tí, čo sa očkovať chcú, by mali mať umožnený slobodný výber vakcíny," ozrejmil Raši. Dôvod je podľa neho prozaický: "Máme niekoľko druhov vakcín, máme niekoľko registrovaných vakcín a možno bude aj nejaká neregistrovaná," zhrnul Raši. Povedal, že máme aj ľudí, ktorým je jedno, čím sa zaočkujú, "tí sa chodia očkovať aj teraz". Raši upozorňuje, že máme aj ľudí, ktorí na základe medializovaných informácií povedia, že oni by sa zaočkovať dali, ale inou vakcínou, na ktorú nárok nemajú.

Ak dáme každému možnosť slobodne si vybrať vakcínu, tak podľa Rašiho budeme mať zaočkovaný maximálny počet ľudí, "pretože každý, kto sa zaočkovať chce, sa dá zaočkovať a nestane sa nám, že človek povie, ja mám nárok na tú vakcínu, lebo som mladý, ale ja jej neverím, tak sa zaočkovať nedám," myslí si Raši.

Efektívnejšie objednávanie

Ďalšou výhodou by podľa Rašiho malo byť, že podľa nahlásených ľudí na očkovanie budeme vedieť, koľko vakcín sa má kúpiť. "Vakcíny by sa teda dokupovali podľa toho, ako sa ľudia chcú dať očkovať," vysvetlil poslanec. Do čakární by sa ľudia jednoducho zapisovali s preferenciou. Upozornil, že sú aj ľudia, ktorým určitú vakcínu odporučí alebo neodporučí lekár, a tí nemajú momentálne možnosť sa prihlásiť.

V súvislosti so Sputnikom sa Raši vyjadril, že ľudia by mali mať šancu zaočkovať sa aj neregistrovanou vakcínou, ale mali by byť na tento fakt špeciálne upozornení. Ak ide o čínske vakcíny, k nim by sme podľa Rašiho mali pristupovať ako k neregistrovaným. Raši si však nevšimol, že by o ne na Slovensku bol záujem. Prvoradé by mali byť registrované vakcíny, zdôraznil poslanec s tým, že tí, ktorí na tom trvajú, by mali mať možnosť využiť neregistrované látky.

Celú reláciu Tak takto?! si pozrite tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok