Plné parkoviská a tri metre snehu. V Tatrách sa opäť začína lyžiarska sezóna

TA3
22.4.2021 12:46

Hoci sa na väčšine územia Slovenska už začala jar, v najväčšom lyžiarskom stredisku v Jasnej v Nízkych Tatrách otvorili lyžiarsku sezónu. Podarilo sa to vďaka uvoľneniu protipandemických opatrení, ale najmä preto, že je vo vyšších horských polohách stále množstvo snehu. Lyžiarsku sezónu opäť otvorili aj vo Vysokých Tatrách, situácia to konečne dovolila.

Plné parkoviská a tri metre snehu. V Tatrách sa opäť začína lyžiarska sezóna
TASR/Ján Krošlák (ilu)

Záujem o jarnú lyžovačku je v Nízkych Tatrách veľký, už od rána sa plnili parkoviská autami z celého Slovenska. Návštevníci tatranských svahov sa z otvorenia veľmi tešili a chystajú sa najbližšie dni naplno využiť.

Keďže v prevádzke môžu byť len sedačkové lanovky a nie kabínky, otvorili len niektoré lyžiarske svahy. „Tratí máme nejakých 14 kilometrov spojazdnených, zvlášť v horných pasážach alebo v tých nad tisíc metrov sú vo výbornom stave,“ hovorí Martin Kupčo, vedúci lyžiarskych tratí. Na niektorých miestach je aktuálne jeden až tri metre snehu.

Lyžovačka potrvá minimálne do pondelka

Po uvoľnení opatrení sa takmer okamžite zaplnili hotelové kapacity, ktoré má stredisko k dispozícii, všetko však funguje podľa pravidiel a obmedzení hlavného hygienika. Podľa Igora Rattaja z TMR je záujem na túto ročnú dobu mimoriadne veľký. „Beriem to ako takú satisfakciu, poďakovanie, pripomenutie sa lyžiarskej obci, že vlastne existujeme, dýchame a ešte fungujeme,“ hovorí. Podľa neho sú momentálne opatrenia rovnaké ako v decembri na začiatku sezóny.

Pre bezpečnú lyžovačku otvorili strediská všetky nástupné body, aby lyžiarov čo najviac rozptýlili a kontrolovali tiež testy, ktoré nemôžu byť staršie ako 48 hodín. Jarná lyžovačka v takomto rozsahu bude pokračovať minimálne do pondelka.

Otvorili aj svahy vo Vysokých Tatrách či ľadový dom

Vo štvrtok sa otvorili aj niektoré strediská vo Vysokých Tatrách. Na Štrbskom plese bolo vo štvrtok ráno všetko pripravené na reštart. „Všetky dni budeme kontrolovať testy. Je v našom záujme, aby lyžovačka bola veľmi bezpečná a lanovky každý deň po prevádzke dezinfikujeme,“ povedal Lukáš Brodánsky, marketingový manažér lyžiarskeho strediska.

Prevádzkovatelia utrpeli za 110 dní nečinnosti nesmierne straty. Podľa Brodenského sa počítajú v miliónoch. Tiež pripustil, že museli časť kolektívu rozpustiť, aby šetrili. Na Štrbskom plese zatiaľ predpokladajú, že lyžovať sa bude do 2. mája. Okrem svahov sa otvára aj Tatranský ľadovým dom, kde môže byť pre aktuálne opatrenia naraz 32 návštevníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok