Di Caprio či Phoenix žiadajú ochranu pralesa, obrátili sa na Bidena

TA3 TASR
21.4.2021 14:23

Celebrity vrátane Leonarda DiCapria, Katy Perryovej a Joaquina Phoenixa vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby pomohol lepšie chrániť amazonský dažďový prales a nepodpisoval žiadne dohody s brazílskym prezidentom Jairom Bolsonarom.

Di Caprio či Phoenix žiadajú ochranu pralesa, obrátili sa na Bidena
SITA/AP (ilu)

Známe osobnosti v otvorenom liste, ktorý zverejnili krátko pred nadchádzajúcim klimatickým summitom v rámci Dňa Zeme - vyjadrili obavy, že Spojené štáty by mohli s Bolsonarom vyjednávať o environmentálnej dohode. "Práva domorodých obyvateľov, ktorí sú strážcami pralesa, Bolsonaro a jeho vláda porušujú. Vyzývame vás preto, aby ste vypočuli ich volanie a neviazali sa v tomto čase k žiadnym dohodám s Brazíliou," uvádza sa v liste.

Biden pozval na online klimatický summit, ktorý sa uskutoční vo štvrtok a v piatok, okrem iných aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ruského prezidenta Vladimira Putina a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Amazonský dažďový prales je považovaný za životne dôležitú tzv. zásobáreň uhlíka a zohráva preto kľúčovú úlohu pri ochrane podnebia.

Spoločný list uvádza, že "kritický ekosystém sa blíži k bodu obratu", a Bidena vyzýva, aby odmietol akékoľvek dohody s Bolsonarom, "pokiaľ nedôjde k obmedzeniu odlesňovania, dodržiavaniu ľudských práv a zmysluplnej účasti občianskej spoločnosti" na riešení tohto problému.

Brazília čelí čoraz silnejšej kritike v súvislosti s narábaním s amazonským pralesom, najmä počas Bolsonarovho vládnutia. Tento pravicový prezident je obviňovaný z jeho ničenia v prospech zisku, ako aj z ignorovania nelegálneho zaberania zeme a ťažby dreva. Odlesňovanie dažďových pralesov v brazílskej Amazónii dosiahlo 12-ročné maximum, uviedla vlani v decembri spoločnosť Inpe, ktorá sa zaoberá monitorovaním amazonského dažďového pralesa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok