Rusi si vyberajú krajiny, ktoré poznajú. To platí aj pre Slovensko, hovorí bezpečnostný analytik

TA3
21.4.2021 07:00

O aktivitách ruských tajných služieb sme sa rozprávali v relácii Tak takto?! na TA3 s bezpečnostným poradcom a bývalým náčelníkom Vojenskej spravodajskej služby Andorom Šándorom. Podľa Šándora bolo od začiatku jasné, že urobiť útok na muničný sklad "nemá žiadny zmysel" a nemôže uveriť, že by české tajné služby nemali informácie o takých závažných udalostiach skôr.

Rusi si vyberajú krajiny, ktoré poznajú. To platí aj pre Slovensko, hovorí bezpečnostný analytik
TASR/Mesto Valašské

Zastieracie manévre

Podľa doteraz zverejnených faktov mali v Česku dvaja ruskí tajní agenti odpáliť muníciu určenú na vývoz, k výbuchu však zrejme nemalo dôjsť v sklade, ale inde. Tí istí agenti mali neskôr v britskom Salisbury otráviť jedom novičok bývalého dvojitého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. V Skripaľovom prípade však nemáme podľa Šándora úplnú istotu, že bol otrávený novičokom.

"Keby to bol novičok, tak je mŕtvy," tvrdí bezpečnostný poradca. Nazdáva sa, že v prípade Skripaľ mali agenti Čepiga a Miškin úlohu odviesť pozornosť od ľudí, ktorí mali Skripaľa otráviť. "To isté sa ukazuje vo Vrběticích", opisuje Šándor s tým, že podľa posledných informácií tam bolo agentov viac. "Čepiga a Miškin mali na starosti len operatívny prieskum. Za samotný priebeh akcie bol zodpovedný niekto iný," tvrdí Šándor. Nemyslí si, že ruská vojenská spravodajská služba GRU má len dvoch agentoch, ktorí "tu niečo vyhodia do vzduchu, tu niekoho otrávia".

Výbuch, ktorý nemá zmysel

Podľa Šándora bolo od začiatku jasné, že urobiť útok na sklad vo Vrběticích "nemá žiadny zmysel", keďže pre Ruskú federáciu nepredstavuje žiadne ohrozenie. Výbuch mal zrejme nastať až niekde inde. Šándor upozorňuje, že spôsobiť výbuch delostreleckých granátov nie je jednoduché. "Potrebujete desiatky kilogramov trhavín," vysvetlil. Ruskí agenti by teda potrebovali pomoc z čekej strany.

Sklad ani munícia nepredstavovali pre Rusov problém. "Problém mohol byť v tom, že by sa munícia dostala do rúk, v ktorých by to nebolo v záujmoch Ruska," vysvetlil Šándor. Spôsob, ako o tom informujú český premiér a minister vnútra, je zlý a vzbudzuje otázky, myslí si Šándor. On sám nemôže uveriť, že by od roku 2018, "keď už bola známa identita agentov Čepigu a Miškina, tajné služby neboli schopné prejsť konzulárne záznamy, kde títo ľudia žiadali o víza a že by ani raz, ako polícia, tak tajné služby, neinformovali politikov o tak závažných zálažitostiach." Poukazuje na to, že na tlačovej besede o kauze výbuchu informovali, ako keby sa to dozvedeli len "pred chvíľkou". "Problémom uponáhľanej tlačovky bolo, že to už uniklo," myslí si Šándor. Politici museli verejnosť informovať skôr než noviny.

Podľa Šándora nie sú Rusi vojenská, ale skôr bezpečnostná hrozba. "Rusko niekoľkokrát vyhlásilo, že NATO je jeho úhlavný nepriateľ, takže nás nesmie prekvapiť, že budú robiť všetky možné akcie, aby kohéziu resp. jednotu a silu jednak NATO, ale aj Európskej únie, oslabili," vysvetľuje Šándor s tým, že si na to Rusi vyberajú krajiny, ku ktorým majú blízko, ktoré poznajú a kde majú sympatizantov. "To Česko nepochybne je," skonštatoval Šándor s tým, že to platí aj pre Slovensko.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

Podľa Šándora bolo od začiatku jasné, že urobiť útok na sklad vo Vrběticích "nemá žiadny zmysel", keďže pre Ruskú federáciu nepredstavuje žiadne ohrozenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok