Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo, zavážil proces s Kočnerom

TA3 TASR
20.4.2021 10:47

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc v utorok vo svojom výročnom rebríčku slobody tlače varovala, že žurnalistika je úplne alebo čiastočne blokovaná v takmer troch štvrtinách zo 180 krajín, ktoré tento index pokrýva.

Slovensku patrí v aktuálnom vydaní indexu slobody tlače 35. miesto, čo je pokles o dve miesta oproti vlaňajšku. RSF si všimli najmä proces s obžalovanými z vraždy novinára Jána Kuciaka a oslobodenie podnikateľa Mariana Kočnera spod obžaloby. Rozhodnutie nie je právoplatné, v kauze bude ešte rozhodovať Najvyšší súd SR.

Podľa tohtoročného globálneho indexu novinárskej profesii "úplne alebo vážne bránilo" 73 krajín, zatiaľ čo v 59 ďalších štátoch bola "obmedzovaná". Reportéri bez hraníc upozornili, že mnoho vlád využilo pandémiu na zhoršenie potlačenia slobody tlače. Najpriaznivejším kontinentom pre novinárov je aj naďalej Európa, hoci aj tu si RSF všimli nárast násilia voči novinárom.

Novinárska organizácia RSF poukázala na klesajúcu dôveru v médiá, podnecovanú politickou polarizáciou a dezinformáciami na internete. "Žurnalistika je najlepšou vakcínou proti dezinformáciám," povedal generálny tajomník RSF Christophe Deloire. "Bohužiaľ, jej produkciu a distribúciu príliš často blokujú politické, ekonomické, technologické a niekedy dokonca i kultúrne faktory," dodal.

Na čele rebríčka je Nórsko, nasleduje Fínsko, Švédsko a Dánsko a Kostarika. Na opačnom konci sa umiestnili Eritrea, Severná Kórea, Turkménsko, Čína a Džibutsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok