O vedľajších účinkoch vakcín sa hovorí veľa. Sú chránení aj tí, ktorí nemali žiadne?

TA3
20.4.2021 00:00

Experti vravia, že vedľajšie účinky po vakcíne sú dobrým znamením. Čo však v prípade, keď ich nemáte? Ste aj naďalej chránení pred rizikom nákazy?

O vedľajších účinkoch vakcín sa hovorí veľa. Sú chránení aj tí, ktorí nemali žiadne?
TASR/AP

Vedľajšie účinky sú rôzne

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uvádza, že vakcíny môžu mať tieto vedľajšie účinky:

  • bolesť alebo začervenanie v mieste vpichu
  • únava
  • bolesť hlavy
  • bolesť svalov
  • horúčka a zimnica
  • nevoľnosť

Dáta, ktoré publikovalo CDC, spresňujú, že vedľajšie účinky po vakcíne mali najčastejšie ľudia vo vekových hraniciach 18 až 55 rokov. Niektorí uviedli, že sa cítia akoby ich prešiel vlak a presne toto väčšina po vakcíne aj očakáva. Ľudia si berú voľno, aby príznaky ako zvýšenie horúčky, zimnicu či bolesti prežili v pokoji. Niektorí sa však týchto symptómov nedočkajú. Znamená to, že vakcína ich neochráni? Takéto obavy podľa odborníkov nemajú svoje opodstatnenie.

Každý je iný

Podľa doktora Amesha Adalju z Centra zdravotnej bezpečnosti Johna Hopkinsa sú vedľajšie účinky znakom, že telo na vakcínu reaguje. Avšak, ak ich telo neprežíva, neznamená to, že si nevytvára ochranu. "Každý je iný," dodal aj Richard Watkins, doktor a profesor na Northeast Ohio Medical University. "Len preto, že nemáte symptómy, to ešte neznamená, že nastal nejaký problém," uviedol pre portál Health.

"Vo všetkých štúdiách o očkovaní je aspoň 20 % ľudí, ktorí po vakcíne necítili žiadne zhoršenie stavu. Je veľké množstvo aj takých, ktorých príznaky boli len mierne," vysvetlil ďalší odborník Lewis S. Nelson z Ústavu urgentnej medicíny.

Potvrdzuje to aj prax. Pri skúškach vakcíny Pfizer uviedlo 77,4 % ľudí aspoň jeden vedľajší príznak. Kžadý štvrtý pacient ich nepocítil vôbec. O niečo viac ľudí pocítilo príznaky po Moderne - 81,9 %. Pri vakcíne Johnson & Johnson boli výsledky o trochu iné 61,5 % ľudí vo veku 18 až 59 rokov cítilo určité vedľajšie príznaky. Tieto dáta pochádzajú z tých istých štúdií, ktoré dokázali, že vakcíny sú účinné a dokážu poskytnúť ochranu pred nákazou, ale aj pred hospitaizáciou s ochorením Covid-19.

"Každý môže na vakcínu reagovať inak, tak ako reagujeme inak aj na koronavírus. Odpoveď imunitného systému je individuálna a nepredvídateľná," doplnil Nelson. Odborníci sa zhodujú v tom, že ak aj nemáte žiadne príznaky, neznamená to, že vaša ochrana pred koronavírusom je nižšia. Môže byť úplne rovnaká ako u človeka, ktorý celý deň preleží s únavou a horúčkou v posteli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok