V Česku zadržali lobistu a expremiérovho poradcu Dalíka

TASR, TA3
8.10.2012 13:39

Z trestného činu pokusu o podvod obvinili dnes české orgány lobistu Marka Dalíka. Pre internetový portál iDNES.cz to potvrdila vrchná štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová s tým, že zadržanie súvisí s vyšetrovaním nákupu transportérov Pandur rakúskej zbrojovky Steyr.

O zadržaní  lobistu, blízkeho priateľa expremiéra Mirka Topolánka protikorupčnou políciou informoval najskôr internetový server Týden.cz. Ani šéf protikorupčnej polície Tomáš Martinec, ani Dalíkov advokát Tomáš Sokol žiadne podrobnosti pre médiá neuviedli.

Podľa informácií MF Dnes došlo k Dalíkovmu zadržaniu v noci nadnes, keď šiel zo známej pražskej reštaurácie SaSaZu. Manažér rakúskej zbrojovky Steyr Stephan Szücs, ktorý mal svojho času na starosti obchod s ČR, uviedol, že práve Marek Dalík požadoval od neho a jeho firmy 18 miliónov eur (podľa vtedajšieho kurzu okolo 480 miliónov Kč) sťaby províziu za realizáciu obchodu.

Malo sa tak stať v priebehu jesene 2007. Predstaviteľ zbrojovky informoval o tom aj amerických diplomatov. Únik identity tohto pôvodne utajeného svedka, ktorý žil v Rakúsku pod falošnou identitou, vyšetrovala vlani protikorupčná polícia.

Utajené depeše americkej ambasády v Prahe, ktorá v uplynulých troch rokoch najmenej trikrát upozornila Washington na informácie z rakúskej zbrojovky, zverejnil server WikiLeaks. Marek Dalík pôsobil ako poradca premiéra Mirka Topolánka, za ktorého vlády došlo k definitívnemu uzavretiu kontraktu s rakúskou zbrojovkou. ČR vtedy za 107 obrnených transportérov zaplatila 14,4 miliardy Kč.

Pôvodnú zmluvu so Steyrom uzavrela ešte vláda Jiřího Paroubka. Tento kontrakt znel na dodávku 1999 Pandurov s opciou na 35 ďalších v celkovej hodnote 20,8 miliardy Kč. Topolánkova vláda od tejto zmluvy pre porušenie jej podmienok odstúpila, aby o pol roka neskôr vyjednala nové podmienky a nákup realizovala. Bývalý predseda vlády ČR Mirek Topolánek sa k Dalíkovmu zadržaniu odmietol vyjadriť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok