Čo nasľuboval Matovič v Rusku? Skutočná cena za Sputnik sa možno ešte len ukáže

TA3
20.4.2021 07:00

Česká polícia podozrieva dvoch ruských agentov ruskej vojenskej spravodajskej služby z účasti na výbuchu muničného skladu v roku 2014. Aké sú záujmy Ruska, čo sledujú s vakcínou Sputnik? S diplomatom Petrom Kmecom sme v relácii Tak takto?! na TA3 hovorili aj o návšteve ministra financií Igora Matoviča v Moskve.

Čo nasľuboval Matovič v Rusku? Skutočná cena za Sputnik sa možno ešte len ukáže
TASR/Milan Kapusta

Množstvo teórií

Podľa Kmeca sa objavuje na Facebooku čoraz viac teórií o škandále v Česku. Píše sa o jadrovej elektrárni v Dukovanoch a vylúčení ruskej štátnej firmy Rosatom z účasti na zákazke. V Česku sa zároveň blížia parlamentné voľby, hovorí sa, že akcia mala byť urobená v prospech určitých politických skupín, hovorilo sa aj o príprave summitu Biden - Putin v Prahe. "Tých teórií je nespočetne veľa," zhrnul Kmec.

Kmec zdôraznil, že akékoľvek zasahovanie cudzích spravodajských služieb do suverenity a bezpečnosti inej krajiny je neprijateľné. Podľa diplomata by Slovensko zareagovalo rovnako ako Česko, ak by došlo k podobným vážnym obvineniam u nás. "Je správne podporiť nášho suseda," zhrnul.

Spackaný dovoz Sputnika

Kmec priznal, že sa mu veľmi ťažko vysvetľuje, "že máme jednu bezpečnostnú stratégiu na papieri, ktorá jednoznačne deklaruje našu orientáciu voči Európskej únii a voči NATO", ale na druhej strane máme "určitú nepísanú bezpečnostnú stratégiu, ktorú vytvára Igor Matovič svojimi cestami či už do Moskvy, alebo do Budapešti". Podľa Kmeca sa tu vytvára os Bratislava - Budapešť - Moskva.

Matovič podľa Kmeca porušil svojimi výjazdami v súvislosti so Sputnikom nespočetne veľa pravidiel, a to nielen vnútroštátnych, ale aj diplomatických a bezpečnostných pravidiel "v neprospech Slovenska".

Keď partneri kladú nášmu diplomatovi otázky na tému našej orientácie, odpovedá im, že situáciu zatiaľ nevie čítať. "Práve izoláciou diplomatov či už v Moskve alebo v Budapešti vôbec nevieme, čo Igor Matovič nasľuboval," upozornil Kmec. V nasledujúcich mesiacoch sa možno budeme dozvedať, "čo bola cena za takýto spackaný dovoz vakcíny Sputnik a jeho následnú registrácia maďarskými orgánmi".

Bez Ruska sa konflikt na Kryme nevyrieši

"Z pohľadu Slovenska je alarmujúce pozerať sa na to, čo sa deje na rusko-ukrajinskej hranici," vyjadril sa Kmec k zvyšovaniu napätia u nášho východného suseda. Kmec zdôraznil, že bez Ruska sa konflikt na Kryme ani v Donbase nebude dať riešiť. Mali by sme podľa neho pouvažovať, či je prístup Európskej únie efektívny.

EÚ podľa diplomata reaguje vždy až po tom, ako sa niečo udeje a následne napríklad zavádza sankcie. "To však nezabrzdí Rusko v tom konaní," upozorňuje. Podľa diplomata sa už v súčasnosti začínajú prehodnocovať medzinárodné mechanizmy, ktoré sú neefektívne a nefunkčné. Kľúčom podľa neho môže byť prístup, ktorý sa zakladá na odbornej diskusii oslobodenej od ideologických prístupov.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

V nasledujúcich mesiacoch sa podľa Petra Kmeca možno budeme dozvedať, "čo bola cena za takýto spackaný dovoz vakcíny Sputnik a jeho následnú registrácia maďarskými orgánmi".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok