Navaľnému ide o život. Zomrieť ho nenecháme, odkazuje ruský diplomat

TA3 TASR
19.4.2021 13:14

Ruského opozičného lídra previezli do vojenskej nemocnice. Informuje o tom federálna väzenská služba, podľa ktorej je jeho zdravotný stav uspokojivý. Nezávislí doktori, vrátane Navaľného osobnej lekárky, však hovoria, že jeho život visí na vlásku. Ak nedostane primeranú zdravotnú starostlivosť, môže do niekoľkých dní zomrieť.

Navaľného previezli v pondelok do väzenskej nemocnice, informovala agentúra DPA. "Navaľného zdravotný stav je považovaný za uspokojivý," uviedol Úrad Federálnej služby pre výkon trestu. Navaľného podľa FSIN každý deň kontroluje všeobecný lekár. Takisto mu na základe jeho súhlasu predpísali liečbu vitamínmi. Nemocnica, kam ho previezli, je podľa DPA špecializovaná pozorovanie podobných pacientov.

Kritik Kremľa Navaľnyj si v Pokrove odpykáva trest vynesený v kauze Yves Rocher, ktorý súd v Moskve začiatkom februára zmenil z podmienečného na nepodmienečný. Vzhľadom na čas, ktorý už strávil v predbežnej väzbe a domácom väzení, si musí vo väzení odsedieť dva a pol roka. Najvýraznejšieho oponenta ruského prezidenta Vladimira Putina vzali do väzby 17. januára ihneď po tom, ako sa do vlasti vrátil z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou typu novičok. Navaľného zadržanie a odsúdenie vyvolalo v celom Rusku sériu protestov.

Ruská polícia v pondelok Navaľného podporovateľov varovala, aby sa nezúčastňovali na demonštráciách plánovaných opozíciou na stredu 21. apríla, píše agentúra AFP. Tieto zhromaždenia sa majú konať v 39 ruských mestách.

Navaľnyj vyhlásil 31. marca vo väzenskej kolónii v meste Pokrov východne od Moskvy protestnú hladovku, ktorou sa domáha adekvátnej lekárskej starostlivosti po tom, ako začal trpieť bolesťami chrbta a znecitliveli mu končatiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok