Rusko vracia úder, vyhostí zamestnancov českej ambasády

TA3 TASR
18.4.2021 20:57

Rusko vyhostí 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve, ako odvetu za vypovedanie 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva v Prahe. Oznámil to český vicepremiér Jan Hamáček, ktorého citoval český Deník N. Rozhodnutie bolo tlmočené veľvyslancovi v Moskve Vítězslavovi Pivoňkovi, ktorého si predvolali na ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Rusko vracia úder, vyhostí zamestnancov českej ambasády
TASR/AP (ilu)

"Veľvyslanec Pivoňka sa vrátil z ruského ministerstva zahraničných vecí. Informovali ho, že ruská strana vyhosťuje 20 pracovníkov českej ambasády v Moskve. Termín na opustenie Ruskej federácie bol stanovený do zajtrajšej polnoci," uviedol pre web Blesk Zprávy Hamáček, ktorý je aj ministrom vnútra a dočasne vedie i rezort diplomacie ČR.

Podľa Hamáčka v pondelok zasadne krízový štáb ministerstva zahraničných vecí ČR, ktorý by mal vyslať do Moskvy letecký špeciál, aby dopravil vyhostených českých občanov naspäť do vlasti.

Vyhostenie pracovníkov ruskej ambasády, ktorí boli identifikovaní ako agenti tajných služieb, súviselo s vyšetrovaním výbuchov muničných skladov v obci Vrbětice z roku 2014. Podľa českého premiéra Andreja Babiša existuje dôvodné do výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach boli zapojení dôstojníci ruskej GRU. Rusko označilo tieto tvrdenia za absurdné a avizovalo, že na krok českej strany náležite zareaguje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok