SDKÚ predstavila tri princípy riešenia rómskej problematiky

TA3, TASR
8.10.2012 10:25

Pravidlá musia platiť pre každého, pracovať sa musí oplatiť viac ako dostávať sociálne dávky a je potrebné zabezpečiť prácu aj nízko kvalifikovaným ľuďom. Na tlačovej besede to zdôraznili šéf SDKÚ a primátor mesta Lipany.

SDKÚ predstavila tri princípy riešenia rómskej problematiky

Pravidlá musia platiť pre každého, pracovať sa musí oplatiť viac ako dostávať sociálne dávky a je potrebné zabezpečiť prácu aj nízko kvalifikovaným ľuďom. To sú podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša tri nevyhnutné princípy riešenia rómskej problematiky, ktoré na dnešnej tlačovej konferencii predstavil spolu s primátorom mesta Lipany Eduardom Vokálom.

"Spravodlivé je podporovať aktivitu a prácu, nie ničnerobenie. Ponúkame riešenia pre všetkých, ktoré pomôžu všetkým občanom a v konečnom dôsledku aj samotným Rómom, hlavne deťom, ktoré za svoju situáciu hlavne v osadách nemôžu," povedal Frešo. Podľa jeho slov je potrebné podporovať aktívnych a pracovitých ľudí a zároveň rôznymi legislatívnymi opatreniami motivovať pracovať aj tých, ktorí doteraz pracovať nechceli.

"Toto je spravodlivé pre všetkých. Doterajšie podporovanie ničnerobenia je naopak vrcholne nespravodlivé," zdôraznil Frešo s pripomienkou, že systém "pracovať sa musí oplatiť" zavádzala SDKÚ-DS už v roku 2002, avšak za ministerky Viery Tomanovej (Smer-SD) bol zrušený.

Frešo je presvedčený, že merateľným výsledkom práce vlády a jej nového splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka bude, či sa počas jeho funkčného obdobia zlepší život v postihnutých oblastiach. "Budeme jeho strážnym psom, budeme kontrolovať jeho prácu," odkázal na adresu Polláka, s ktorým bude prvé rokovanie už dnes.

Vokál sa ako primátor mesta bojujúci s neprispôsobivými občanmi domnieva, že ľudia v osadách sa správajú úplne racionálne a on osobne sa im nečuduje. "Oni keď začnú pracovať, budú musieť platiť pokuty, lebo stratia imunitu, keď začnú pracovať, prídu aj exekúcie, prídu o množstvo výhod, ktoré dnes ako poberatelia sociálnych dávok majú. Teda neoplatí sa," povedal.

Poslancov NR SR Vokál poprosil, aby dali politiku nabok a aby sa k téme postavili ako k národnému záujmu. "Neurobme z východu skanzen. Dajme sa dokopy, aby vymožiteľnosť práva bola lepšia," dodal.

Záznam z tlačovej besedy SDKÚ-DS

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok