Nobelovu cenu za medicínu udelili za výskum buniek

SITA, TASR, TA3
8.10.2012 12:10

Svet sa dnes dozvedel mená víťazov Nobelovej ceny za medicínu. Nasledovať bude fyzika, chémia, literatúra a cena za mier, ktorej laureát bude známy v piatok predpoludním.

Cenu za medicínu získal Japonec a Brit

Tohtoročnú Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu získal dnes japonský vedec Šinja Jamanaka a jeho britský kolega John Gurdon za preprogramovanie buniek dospelého jedinca na bunky, ktoré majú vlastnosti embryonálnych kmeňových buniek. Informovala o tom agentúra DPA.

Minuloročné ocenenie v tejto kategórii získal kanadský imunológ Ralph M. Steinman, Jules A. Hoffman z Luxemburska a Američan Bruce A. Beuttler za objavenie dôležitých mechanizmov v súvislosti s aktivovaním obranných systémov ľudského tela.

231 nominovaných

Pondelkovým oznámením mena držiteľa Nobelovej ceny za medicínu sa na severe Európy začína týždeň udeľovania prestížnych ocenení. Svet sa tak postupne dozvie aj mená víťazov Nobelovej ceny za fyziku, chémiu, literatúru a mier.

O ich laureátoch rozhodujú švédske vedecké inštitúcie, výnimkou je však cena mieru. Práve posledná menovaná bude ako už tradične pútať najväčšiu pozornosť. Jej udeľovanie totiž vyvolalo v histórii viacero kontroverzií, naposledy v roku 2009 v prípade amerického prezidenta Baracka Obamu.

Tento rok sa o prestížne ocenenie za mierové zásluhy uchádza 231 nominovaných, pričom ich zoznam je tradične prísne utajovaný. Údajne by však medzi nimi nemali chýbať bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl, väznená ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková či exprezident USA Bill Clinton.

Veľkým favoritom by mala byť afganská exministerka a aktivistka Símá Samarová a bez šancí nie je ani americký vojak Bradley Manning, ktorého armáda USA súdi za odovzdanie tajných depeší portálu WikiLeaks. Na užšom zozname je údajne aj ruská rozhlasová stanica Echo Moskvy či americký politický teoretik Gene Sharp. Držiteľa Nobelovej ceny mieru vyhlási nórsky Nobelov výbor v piatok predpoludním.

Odmena je pre krízu o nižšia

Všetci laureáti si cenu prevezmú 10. decembra, na výročie úmrtia zakladateľa ceny, švédskeho vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela. Cena zahŕňa diplom, medailu a šek na zníženú odmenu v hodnote osem miliónov švédskych korún, v prepočte asi 930-tisíc eur. Odmena je pre krízu o 20 percent nižšia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok