EÚ podporí reformy v Jordánsku 40 miliónmi eur

TASR
8.10.2012 07:58

Európska únia poskytne 40 miliónov eur na podporu demokratických a ekonomických reforiem v Jordánsku. Dohodu o pomoci uzavreli počas nedeľňajšej návštevy predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa v krajine, kde zdôraznil podporu EÚ pre blížiace sa jordánske voľby.

EÚ podporí reformy v Jordánsku 40 miliónmi eur
SITA

"Malo by to byť vnímané ako ďalšia známka podpory a povzbudenia pokračovať v procese politickej reformy," uviedol Barroso v tlačovom stanovisku po stretnutí s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

Uvedené financie budú najnovšou platbou v rámci "zmluvy o dobrom vládnutí a rozvoji" medzi Ammánom a Bruselom. Očakáva sa, že obe strany do konca mesiaca podpíšu dohodu o ďalšej 28-miliónovej pomoci.

Barroso na schôdzke s Abdalláhom II. tiež vyzdvihol, že EÚ podporuje nedávnu výzvu panovníka na predčasné voľby a je pripravená do krajiny vyslať volebných pozorovateľov. Témou rozhovorov bol okrem reforiem aj izraelsko-palestínsky konflikt, informovala jordánska tlačová agentúra Petra.

Kráľ vo štvrtok rozpustil ostro kritizovaný jordánsky parlament a požadovať predčasné voľby, ktorých bojkot už ohlásili islamistické strany vzhľadom na volebný systém podľa nich zvýhodňujúci stúpencov režimu.
EÚ v nedeľu tiež poskytla 4,6 milióna eur pre nedávno otvorenú školu v tábore pre sýrskych utečencov v severnom Jordánsku. Celková podpora únie pre vzdelávanie Sýrčanov vyhnaných z domovov sa tým za tento rok zvýšila na desať miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok