PR správa Ekonomika

OVB prichádza s unikátnou aplikáciou OVB iLIFE pre rizikové životné poistenie

PR
16.4.2021 07:06

OVB Allfinanz Slovensko uvádza na trh ako prvá spoločnosť v oblasti finančného sprostredkovania unikátny porovnávač rizikového životného poistenia (RZP) pod názvom OVB iLIFE.

OVB prichádza s unikátnou aplikáciou OVB iLIFE pre rizikové životné poistenie

Týmto krokom OVB opäť potvrdilo svoju líderskú pozíciu v oblasti digitalizácie. OVB iLIFE umožňuje ako jediná aplikácia na trhu v reálnom čase a na mieru navrhnúť zostavu životného poistenia pre klientov s cenovou ponukou od troch významných poisťovní (Allianz,  Generali, Uniqa). Finanční sprostredkovatelia OVB dokážu pripraviť návrh životného poistenia klientom len za štvrtinu pôvodného času. Klient má za pár minút v rukách personalizovanú ponuku od troch silných poisťovní, z ktorých si môže vyberať.

OVB reaguje na zvýšený dopyt po životnom poistení novou aplikáciou

Impulzom pre vývoj porovnávača bola snaha zjednodušiť a urýchliť prípravu ponuky životného poistenia tak, aby klientom stálo v ceste za kvalitným životným poistením čo najmenej prekážok. „Z mnohoročnej skúsenosti pri práci s klientmi vieme, že od nás očakávajú rýchle a kvalitné riešenia ich požiadaviek, doslova šité na mieru. Porovnávač umožňuje naplniť tieto očakávania a pomáha našim spolupracovníkom ešte lepšie chrániť klientov pred vážnymi rizikami,“ popisuje dôvody vzniku nového digitálneho nástroja Jaroslav Vonkomer, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva OVB Allfinanz Slovensko.

Ako dodáva finančný analytik OVB Marián Búlik, klienti v praxi častokrát nechcú životnému poisteniu venovať viac ako 20 minút. „Kvalitné vyskladanie životného poistenia si však vyžaduje výrazne viac času. Vďaka porovnávaču dnes sprostredkovatelia OVB dokážu v tomto krátkom čase pripraviť kvalitnú ponuku a keď si klient vyberie poisťovňu, zmluvu vedia hneď elektronicky uzavrieť.“

Na základe dlhodobo zbieranej spätnej väzby od zákazníkov iniciovali vývoj online porovnávača odborníci oddelenia produktmanažmentu. „Štandardne je našou úlohou v OVB výber produktov s najvyšším prínosom pre klientov. V tomto prípade sme však videli, že k životnému poisteniu ako zložitému produktu nám chýba nástroj, ktorý by zrýchlil a zautomatizoval niektoré procesy a pomohol klientom aj sprostredkovateľom,“ komentuje vznik nápadu Silvia Miklová, riaditeľka odboru produkt manažmentu v OVB Allfinanz Slovensko.

Ako funguje porovnávač OVB iLIFE?

OVB začalo s vývojom porovnávača OVB iLIFE pred 18 mesiacmi, pandémia však jeho vývoj výrazne urýchlila. Vo svete poisťovní ide o unikátnu inováciu, ktorá prepája rôzne systémy troch veľkých poisťovní do jedného riešenia. „Vývoj a programovanie bolo skutočne zložité, keďže sme potrebovali porovnávať množstvo parametrov z úplne rozdielnych softvérových prostredí a vytvoriť úplne nové webové služby na overovanie a prenos dát online. Nebojím sa povedať, že ide v oblasti poisťovníctva na Slovensku o prelomový počin, čo potvrdzuje aj verifikácia od poisťovní, Allianz,  Generali a Uniqa. Som presvedčený, že nový nástroj prinesie do oblasti životného poistenia výrazne vyššiu prehľadnosť, rýchlosť a zároveň väčšiu presnosť,“ približuje vznik porovnávača Marek Mihok, riaditeľ IT v OVB Allfinanz Slovensko.

Porovnávač OVB iLIFE v sebe kombinuje analytický nástroj aj kalkulačku na mieru šitého životného poistenia. Aby výsledok „presne sadol“, potrebuje sprostredkovateľ od klienta niekoľko základných informácií a zopár finančných údajov. Na základe nich a podľa účelu poistenia nástroj OVB iLIFE navrhuje optimálne poistné krytie pre klienta - odporúča poistné riziká aj sumy. Zároveň mu pripraví personalizovanú ponuku aktuálne od viacerých významných poisťovní aj s kalkuláciou poistného. Vďaka unikátnemu online prepojeniu s poisťovňami cez webové služby je výpočet úplne presný, totožný s výsledným poistným v systémoch poisťovní.

Nástroj zohľadňuje aj zľavy a prirážky, a cez špeciálne textové polia upozorňuje na aktuálne benefity, opcie či zľavové akcie poisťovní tak, ako ich v reálnom čase ponúkajú. Za niekoľko minút má klient k dispozícii konkrétne ponuky. Akonáhle si jednu z nich vyberie, sprostredkovateľ sa dokáže prekliknúť do systému vybranej poisťovne, kde môže poistnú zmluvu uzavrieť.

Poisťovne vnímajú porovnávač pozitívne / Poisťovne: Porovnávač môže pomôcť lepšie zabezpečiť klientov

Zapojená trojica poisťovní sa zhoduje, že digitálne nástroje ako porovnávač OVB iLIFE pomáhajú kvalitnejšej poistnej ochrane života a zdravia klientov, a tým posúvajú Slovensko bližšie  k vyspelej Európe. „Sme veľmi radi, že môžeme byť súčasťou tohto jedinečného projektu a vidíme v ňom obrovský potenciál. Osobne si myslím, že vyber životného poistenia nemá byť len o cene, ale o komplexnej škále krytia, služieb a benefitov pre daného klienta. Aplikácia OVB iLIFE toto všetko svojim užívateľom prináša na jednom mieste, čo je veľmi pozitívne pre obchodníkov aj pre klientov,“ hovorí Juraj Dlhopolček - člen predstavenstva a viceprezident rezortu obchodu Allianz – SP.

Predstavitelia poisťovní UNIQA a Generali osobitne oceňujú príspevok OVB k objektívnejšiemu výberu rizík a digitalizácii pri životnom poistení. „Digitálne služby ponúkajú klientom výrazne väčšie pohodlie pri uzatváraní poistenia, pomáhajú k objektívnejšiemu výberu produktov a služieb z pohľadu osobných potrieb jednotlivých klientov a takisto poskytujú možnosť okamžitého orientačného cenového porovnania. Aj preto významne prispievajú k ešte vyššej kvalite ochrany spotrebiteľa. Participáciou na projekte zavedenia tejto porovnávacej aplikácie UNIQA potvrdzuje svoju pozíciu jedného z lídrov v oblasti inovácií v poisťovacom sektore,“ povedal Wolfgang Friedl podpredseda predstavenstva a obchodný riaditeľ UNIQA poisťovne.

„Poisťovňa Generali patrí dlhodobo medzi lídrov v zavádzaní inovácií a v digitalizácii. Našou prioritou je využívať najmodernejšie technológie v prospech klientov a rozvoja poistného trhu. Sme preto radi, že s naším strategickým partnerom OVB môžeme uviesť na trh túto technologickú novinku, ktorá prinesie klientom jednoduchý, objektívny a rýchly prístup k porovnaniu produktov životného poistenia. Spoločne tak významne prispejeme k transparentnosti sprostredkovania rizikového životného poistenia a vytvoríme priestor pre kvalitné poradenstvo a spotrebiteľské rozhodovanie,“ uvádza Juraj Jurčík, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ poisťovne Generali.

Unikátny nástroj majú k dispozícii výhradne sprostredkovatelia OVB

Porovnávač OVB iLIFE potvrdzuje, že aj v zložitej oblasti životného poistenia je možné prichádzať s inováciami a automatizovať a digitalizovať celý proces návrhu riešenia a prípravy zmluvy. Týmto krokom sa zároveň zvyšuje dôveryhodnosť celého procesu a vďaka čiastočnej automatizácii sa zvyšuje aj presnosť a precíznosť.

OVB iLIFE bude k dispozícii výlučne sieti finančných sprostredkovateľov OVB. Umožní im maximálnu mieru objektivizácie pri návrhu životného poistenia, a to pri online kontakte a neskôr aj pri osobnom kontakte s klientmi.

4 najväčšie chyby, ktoré ľudia robia pri životnom poistení

Dlhodobo najväčším problémom pri životnom poistení zostáva okrem nezáujmu aj podceňovanie rizika a formálne poisťovanie s čo najnižším poistným. „Tento prístup nanešťastie stále prevažuje. Pre mnohých Slovákov zostáva aj naďalej hlavným kritériom výberu životného poistenia cena. Ak však súčasný záujem pretrvá aj po skončení pandémie, môže sa to zmeniť. Slovensko by sa tak v životnom poistení po dlhom čase výraznejšie priblížilo vyspelejšej časti Európy,“ predikuje Marián Búlik.

Toto sú štyri najväčšie chyby, ktorých sa podľa skúseností OVB dopúšťajú Slováci pri životnom poistení:

  1. Nízka poistná suma: Priemerná nemocenská dávka je 268 €, čo znamená výpadok oproti priemernej mzde na úrovni 600 eur mesačne. Pri kritickej chorobe treba počítať s dlhodobou práceneschopnosťou, financovaním doplatkov drahých liekov aj potrebnej rehabilitácie. Napríklad priemerné náklady na liečbu rakoviny mimo nákladov, ktoré prepláca zdravotná poisťovňa sa hýbu na úrovni 10 - 12 000 €. Poistná suma pri poistení kritických chorôb by preto mala pokryť tieto priemerné náklady a v istej miere náhradu príjmu počas dlhej práceneschopnosti podľa toho, či má klient poistenú dávku práceneschopnosti a invaliditu.
  2. Ľudia ignorujú invaliditu v dôsledku choroby: Do 35. roku života je skutočne štatisticky väčšia pravdepodobnosť, že človek skôr zomrie alebo zostane invalidný kvôli úrazu ako v dôsledku choroby. Avšak po tom veku sa štatistika otáča a choroby sú vážnejšou príčinou invalidity aj úmrtí. Napriek tomu, ak má Slovák uzavreté pripoistenie pre prípad invalidity, väčšinou je to len v dôsledku úrazu.
  3. Poistná suma nižšia ako hypotéka: Množstvo ľudí so staršími hypotékami nemá žiadne životné poistenie, alebo si poistku nastavili na výrazne nižšiu sumu ako dlžia banke. To je jednoznačná chyba: životné poistenie musí v prípade dlhodobého liečenia alebo invalidity zohľadňovať nielen všetky záväzky a pravidelné výdavky, ale aj špecifické nové náklady súvisiace s chorobou či úrazom.
  4. Zbytočné menšie poistenia namiesto zásadných rizík: Priemerná dĺžka PN na Slovensku je 42,75 dňa. Takýto krátkodobý výpadok dokáže bežný človek vykryť z finančnej rezervy. Kto má rezervu aspoň na 3-6 mesiacov pravidelných výdavkov, zrejme nepotrebuje poistenie dávky v prípade hospitalizácie alebo práceneschopnosti. Toto poistenie však potrebujú najmä ľudia bez akejkoľvek rezervy, ktorých ohrozuje každý výpadok príjmu. V opačnom prípade sa treba najskôr sústrediť na poistnú ochranu pred najvážnejšími rizikami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok