Pošta varuje pred súťažou o nový iPhone

TA3 TASR
15.4.2021 13:11

V mene Slovenskej pošty sa šíria e-maily, ktoré nabádajú ľudí do súťaže o nový iPhone 13. Pošta upozorňuje, že ide o podvod a zdôrazňuje, že od klientov nikdy nepýta peniaze prostredníctvom e-mailov ani neponúka výherné internetové hry. Adresátov preto vyzýva k ostražitosti, aby kontrolovali odosielaciu adresu a na podozrivé maily nereagovali.

Pošta varuje pred súťažou o nový iPhone
TASR/Erika Ďurčová (ilu)

Pýtajú si údaje o platobnej karte

Adresáti sú kontaktovaní v mene pošty s tým, že sa môžu zapojiť do žrebovania, vyberú si spomedzi znázornených obálok a ak uhádnu, vyhrajú nový mobilný telefón. "Hádať môžu trikrát, zväčša na tretí pokus sa adresátovi zobrazí výherná ikona, že ako verný zákazník vyhral nový iPhone a uhradiť má 1 euro za poštovné. Následne si od adresáta vyžiadajú kontaktné údaje, mail a telefónne číslo, ako aj údaje platobnej karty," opísala podvodné e-maily hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková. Vizuály falošných e-mailov sú zverejnené aj na webovej stránke pošty.

Slovenská pošta zaznamenala už viac ako 20 rôznych podvodných e-mailov, ktoré sa tvária ako od pošty. Adresáta vyzývajú k úhrade platieb za doručenie zásielky, k zmene doručenia či uloženiu zásielky, alebo zaplateniu colných poplatkov. "Adresáti dostávajú falošné maily pod hlavičkou Slovenskej pošty aj v spojitosti so stránkami, ktoré ponúkajú na kúpu či predaj rozličný tovar a ak adresát zadá údaje zo svojej platobnej karty cez stránku veľmi podobnú webovej stránke pošty, majú mu byť pripísané peniaze na účet za tovar," poznamenala Dorčáková s tým, že Slovenská pošta nikdy nepýta peniaze ani nesprostredkúva pripísanie peňazí na účet prostredníctvom e-mailov.

Pošta nikdy nežiada cez mail či SMS

Zároveň dodala, že sa stále objavujú aj falošné e-maily či SMS správy pod hlavičkou Slovenskej pošty, požadujúce od adresátov úhrady poplatkov za doručenie zásielky či preclenie zásielky. Ak klient akceptuje túto falošnú požiadavku, webový odkaz ho presmeruje rovno na platobnú bránu, kde má zadať údaje zo svoje platobnej karty. "Klienti by sa mali mať na pozore, pretože ani v tomto prípade nie je odosielateľom Slovenská pošta. Slovenská pošta nikdy nežiada poplatky prostredníctvom e-mailov či SMS, a to ani pri colnom konaní. Clo aj poplatok za colné konanie zaplatí klient priamo pri doručení zásielky," upozornila hovorkyňa pošty.

V tejto veci podala Slovenská pošta trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, aktuálne podľa Dorčákovej prebieha vyšetrovanie. Na falošné e-maily upozorňuje pošta aj na svojej webovej stránke. "V prípade, že klienti na tieto podvodné maily už zareagovali a uhradili požadovanú sumu, čím im bola spôsobená škoda, odporúčame im obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní," doplnila hovorkyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok