Weiss ostro skritizoval Matovičovu cestu: Takto vláda stráca dôstojnosť

TA3
14.4.2021 06:00

Bývalý politik a veľvyslanec Peter Weiss hovorí, že každý ústavný činiteľ má najmä pri návšteve zahraničia zodpovednosť za celých 5,5 milióna ľudí. Dôležité je, aký z tej návštevy majú pocit, či sú na vyjednávacie schopnosti politika hrdí, alebo či sa zaňho hanbia.

Weiss ostro skritizoval Matovičovu cestu: Takto vláda stráca dôstojnosť
TASR/Martin Baumann

Peter Weiss v relácii televízie TA3 Tak takto?! pripomína, že na Slovensku bolo tradíciou, že prvá cesta novej vlády vedie do Česka. Cestou Igora Matoviča sa to zmenilo. „Je štandardné, že na takejto návšteve je prítomný veľvyslanec, ktorý robí aj zápis a, samozrejme, pripravujú sa takýmto spôsobom aj mediálne posolstvá,“ vysvetľuje štandardné fungovanie Weiss a dodáva: „Z hľadiska procedúry to bolo niečo, čo som za tých tridsať rokov, čo som svedkom budovania a fungovania slovenskej štátnosti, nezažil. To je neskutočné.

Jedna strana veci je podľa neho to, že ministerstvo bolo vylúčené a premiér dal ministrovi len cez telefón povolenie na cestu s vylúčením veľvyslanectiev. Tie sa dozvedeli len to, že príde nejaká ochranka a musia zabezpečiť procedúru. Druhá stránka veci je podľa Weissa otázka, ako sa budú vyvíjať ďalšie vzťahy v tej konkrétnej veci, kvôli ktorej Matovič cestu absolvoval. Každá návšteva totiž má priniesť riešenie. Problém však je, ako bude konať slovenská ambasáda v Budapešti, keď bola z celého procesu vylúčená.

Rusi vyslali odkaz

Ďalšie faux pas predstavuje fakt, že Igor Matovič ako podpredseda vlády a minister financií sa v Moskve nestretol so žiadnym ruským ministrom. „Na takú návštevu, vybavovať takú agendu, mal ísť primerane postavený štátny úradník,“ upozorňuje Weiss na to, že Matovič je predsa len zástupcom slovenskej vlády, no v Moskve sa stretol len s úradníkom, hoci vysokopostaveným. „Naša strana mala trvať, aby to zastúpenie bolo adekvátne, minimálne na úrovni nejakého člena vlády,“ dodal s tým, že takto nám dali Rusi medzi riadkami najavo, čo si o celej záležitosti myslia.

Toto ešte nezažil

Ako problém vidí aj vnímanie Slovenska v zahraničí. „Keď my ukážem ako suverénny štát, že pravá ruka nevie, čo robí ľavá, že člen vlády, ústavný činiteľ koná v podstate svojvoľne, niekde ide, všetkých postaví pred hotovú vec,“ čuduje sa Weiss a dodáva, že ešte nezažil, aby politik zo zahraničia kritizoval orgány svojho vlastného štátu.

Neúcta na každú stranu

Bývalý veľvyslanec v Česku reagoval aj na slová Gyimesiho. Podľa neho je to „vyjadrenie neúcty člena zákonodarného zboru k svojmu vlastnému štátu, to je vyjadrenie absolútnej neúcty voči ministerstvu zahraničných vecí a, samozrejme, je to medzi riadkami aj vyjadrenie toho, že Maďarsko si myslí, že môže s nami rozvíjať styky nejakými neštandardnými spôsobmi“.

Pripomína, že v časoch jeho veľvyslanectva boli všetky návštevy či už ministerské, prezidentské alebo iné dôkladne pripravené. Hoci boli vtedy vzťahy Maďarska a Slovenska napäté, rokovania mali vysoký medzinárodný štandard. „A toto? Niekto si niekam príde...“ rozhorčil sa Weiss a zároveň poukázal na to, že pri takýchto stretnutiach potom vzniká podozrenie, o čom sa vlastne rokovalo. „Pán Gyimesi robil tlmočníka podpredsedovi slovenskej vlády?“ pýta sa.

Podľa neho takto stráca vláda dôstojnosť, ukazuje, že nie je vnútorne organizovaná, že predseda vlády nemá všetko pod kontrolou a že sa zahraničné cesty organizujú krajne neštandardným spôsobom. Veľvyslanectvá vždy píšu veľmi podrobné správy do svojich domovských krajín a Weiss priznáva, že by správy o Slovensku v súčasnej situácii nechcel čítať, lebo by sa asi musel červenať. „Toto je sebadiskreditácia štátu prostredníctvom vysokého ústavného činiteľa,“ zhodnotil Weiss.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok