Zelenský tvrdí, že chce hovoriť s Putinom. Kremeľ o ničom nevie

TA3 TASR
13.4.2021 14:35

Kremeľ v posledných dňoch nedostal od úradu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského žiadosť o telefonický rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V utorok to podľa agentúry TASS uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Pripustil však, že sa k nim možno zatiaľ nedostala diplomatickou cestou.

Zelenský tvrdí, že chce hovoriť s Putinom. Kremeľ o ničom nevie
TASR/AP

Agentúra Reuters v pondelok s odvolaním sa na Zelenského hovorkyňu Juliju Mendeľovú uviedla, že ukrajinská strana zaslala žiadosť o rozhovor medzi oboma prezidentmi. S Putinom chce Zelenskyj diskutovať o stupňujúcom sa napätí na východe Ukrajiny. "Zatiaľ však nedostal žiadnu odpoveď," uviedla Mendeľová s tým, že "veľmi dúfame, že to neznamená odmietnutie dialógu".

Rozhovor Zelenského s Putinom by sa v prvom rade mal týkať eskalácie konfliktu na východe Ukrajine, ku ktorej došlo koncom marca, keď Rusko začalo v blízkosti hraníc s Ukrajinou posilňovať svoje jednotky. Podľa Mendeľovej tam Moskva stiahla 40.000 vojakov a rovnaký počet vyslala aj na anektovaný Krymský polostrov.

Kyjev i jeho západní partneri požiadali Rusko, aby vysvetlilo svoje konanie. Kremeľ na to reagoval, že ruská armáda presúva len svoje jednotky na vlastnom území, čo by nikoho nemalo znepokojovať a nikto by sa tým ani nemal cítiť ohrozený.

Kyjev i jeho západní partneri požiadali Rusko, aby vysvetlilo svoje konanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok