Posilňujú ambulantnú starostlivosť pre postcovidových pacientov

TA3 TASR
13.4.2021 12:16

Na postcovidovú rehabilitáciu slúžia ambulancie, ktoré vzhľadom na zlepšujúci sa vývoj pandemickej situácie otvorila Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura Košice v areáli na Rastislavovej ulici. Pracovisko kliniky fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie doposiaľ slúžilo len na liečbu hospitalizovaných pacientov s ochorením Covid-19. Informovala o tom v utorok hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Posilňujú ambulantnú starostlivosť pre postcovidových pacientov
TASR/František Iván (ilu)

Prioritou bude liečba postcovidového syndrómu

V znovuotvorených ambulanciách bude prioritou liečba pacientov s postcovidovým syndrómom, ktorý sa prejavuje po prekonaní ochorenia Covid-19 čoraz viac. "U mnohých pretrvávajú príznaky, ktoré zhoršujú kvalitu života, znižujú funkčné schopnosti pacienta a pri neliečení môžu spôsobiť aj trvalé následky. Existujú štatistiky, podľa ktorých až 76 percent hospitalizovaných pacientov s Covid-19 má pretrvávajúce príznaky aj šesť mesiacov po vyliečení. Až 56 percent pacientov má poškodené pľúca aj tri mesiace po prepustení z nemocnice," uviedol prednosta KFBLR Peter Takáč. U pacientov sa podľa neho vyskytujú aj ďalšie príznaky ako bolesti kĺbov, hrudníka či chrbtice, únava, slabosť a ďalšie. Pre týchto pacientov klinika začína starostlivosť zatiaľ ambulantnou formou. Každého pacienta vyšetrí rehabilitačný lekár, ktorý mu podľa jeho zdravotného stavu naordinuje rehabilitačnú liečbu.

V krátkom čase pribudne na klinike aj nový prístroj laserovej terapie. "Pomáha v liečbe špecifických patológií, zápalov, bolesti, edémov a rovnako biostimuluje. Dokáže automaticky skenovať väčšiu plochu na tele pacienta až do 900 štvorcových centimetrov," vysvetlila zástupkyňa prednostu KFBLR Ildikó Morochovičová.

Najskôr 20 dní po poslednom PCR teste

Pokiaľ chce pacient absolvovať liečbu v ambulanciách, je nevyhnutné, aby ho všeobecný lekár odoslal najskôr 20 dní po poslednom pozitívnom PCR teste. Ambulantnou cestou je možný aj predpis kompenzačných pomôcok. Postcovidovým pacientom sú v areáli na Rastislavovej 43 k dispozícii už aj ambulancie na neurologickom oddelení a na II. psychiatrickej klinike, postupne pribudnú ďalšie.

Lekári, zdravotné sestry a rehabilitační pracovníci KFBLR od začiatku pandémie zabezpečujú akútnu rehabilitačnú starostlivosť na všetkých lôžkových pracoviskách u pacientov s ochorením Covid-19. "Ide predovšetkým o respiračnú fyzioterapiu, ale aj celkovú rehabilitáciu podľa stavu pacienta. V uplynulom období boli dni, kedy sme konziliárne rehabilitačne vyšetrili aj viac než 50 pacientov denne. Mimoriadne nás teší, že u významnej časti pacientov sa aj po ťažkom priebehu ochorenia Covid-19 stav natoľko zlepšil, že mohli odísť do domácej starostlivosti," konštatoval Takáč. V mesiacoch január až marec 25 fyzioterapeutov rehabilitovalo denne 130 pacientov, ktorí boli s Covid-19 v UNLP hospitalizovaní.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok