Maďari vedia pomôcť so Sputnikom. Jedna vec im však stále chýba

TA3 TASR
13.4.2021 10:21

Maďarsko nám vie pomôcť pri vakcíne Sputnik V. Stále im však chýba oficiálna žiadosť zo Slovenska. V relácii maďarskej spravodajskej televízie ATV to povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Szijjártó sa vyjadril, že bývalý premiér Igor Matovič v piatok prišiel do Budapešti a požiadal o pomoc ohľadne vakcín Sputnik V a zaujímal sa, či ich vedia maďarské akreditované laboratóriá posúdiť.

Ide o životy

"Po tom, čo sme sa dohodli s Ruskom a neskôr aj s Čínou o dovoze očkovacích látok proti novému druhu koronavírusu, ma oslovilo niekoľko ministrov zahraničných vecí európskych krajín, dokonca aj jeden predseda vlády, či by som nepomohol poskytnutím kontaktov, telefonických spojení, a či by som týmto dodávateľským krajinám nemohol avizovať, že im budú telefonovať," pripomenul Szijjártó.

Dodal, že nebol dôvod nepomôcť, pretože situácia je ťažká a aj v iných krajinách zomierajú ľudia - a že ani chvíľu neváhal, lebo ide o ľudské životy.

"V súvislosti so Slovenskou republikou som viackrát pomohol pri udržiavaní kontaktov, avšak skutočnosť, že sa Slovensko s Ruskom napokon dohodlo, je už ich vecou. Ďalší vývoj udalostí na Slovensku súvisiaci s touto dohodou s Ruskom je zase záležitosťou Slovákov," reagoval šéf maďarskej diplomacie na otázku moderátora súvisiacu s tým, že otázka ruskej vakcíny viedla na Slovensku až k vládnej kríze.

Čakajú na oficiálnu žiadosť

"Viem iba, že ma navštívil v Budapešti minulý piatok expremiér a terajší vicepremiér (Igor Matovič), ktorý požiadal o pomoc pri testovaní 200.000 vakcín - skladovaných v súčasnosti na Slovensku - v našom akreditovanom laboratóriu. Povedali sme, že ak existuje oficiálna požiadavka, tak samozrejme pomôžeme. Či však bude oficiálna požiadavka, v akej forme bude doručená, to je iná otázka. My sme na základe prosby avizovali, že dokážeme vyhovieť, máme na to kapacity a schopnosti," uzavrel Szijjártó.

Szijjártó minulý piatok po schôdzke s Matovičom povedal, že Maďarsko na základe žiadosti Slovenskej republiky pomôže testovať ruskú vakcínu Sputnik V v záujme toho, aby bolo možné zachrániť životy čo najviac občanov Slovenska.

Kritika Matoviča

Matovič vo štvrtok 8. apríla rokoval v Moskve a v piatok oznámil, že Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie vakcíny Sputnik V neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete. Následne sa obrátil na Maďarsko.

Matovičove útoky na Štátny ústav pre kontrolu liečiv a Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied vyvolali vlnu kritiky zo strany odborníkov aj prezidentky Zuzany Čaputovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok