Rodičia, pozor! Do škôl sa od budúceho týždňa vrátia ďalší žiaci

TA3 TASR
12.4.2021 11:18

Od pondelka 19. apríla sa otvoria ďalšie ročníky základných škôl, oznámil to na tlačovej besede minister školstva Branislav Gröhling.

Od budúceho pondelka sa majú na Slovensku otvoriť na prezenčnú výučbu ôsme a deviate ročníky základných škôl okrem tých, ktoré sú v tzv. čiernych okresoch. Na pondelkovej tlačovej konferencii to oznámil minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Podmienkou bude štandardne pretestovanie zákonného zástupcu a testuje sa aj žiak na druhom stupni ZŠ. Minister doplnil, že od pondelka 26. apríla sa školstvo bude preklápať do regionálneho COVID automatu. Znamená to, že v okresoch s najlepšou epidemiologickou situáciou budú môcť nastúpiť do tried všetci žiaci ZŠ a stredných škôl.

V prípade nákazy sa môžu zatvoriť

Čierne okresy ostanú od 26. apríla v režime, ktorý platil plošne doposiaľ. Otvorené v nich teda budú materské školy, prvý stupeň ZŠ či stredné zdravotnícke školy a ostane tiež možnosť prezenčnej výučby v malých skupinách. V bordových okresoch majú byť nad rámec už otvorených škôl a školských zariadení v čiernych okresoch otvorené aj ôsme a deviate ročníky ZŠ, poradenské centrá a tiež centrá voľného času a jazykové školy na individuálnu výučbu. V červených okresoch má byť od tohto dátumu otvorený aj celý druhý stupeň ZŠ a prvé štyri ročníky osemročných gymnázií. V ružových okresoch by sa mohli otvoriť aj SŠ, jazykové školy, centrá voľného času a základné umelecké školy na skupinovú výučbu.

Naďalej podľa rezortu školstva platí, že v prípade nákazy môže riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa alebo regionálneho úradu verejného zdravotníctva zatvoriť školu alebo triedu, kde sa objaví pozitívny prípad, tak ako to stanovuje COVID školský semafor.

V lete pribudnú Letné školy

Šéf rezortu tiež pripomenul, že školy sa môžu pri návrate detí oprieť o rozbehnutý projekt doučovania Spolu múdrejší v hodnote pol milióna eur, ktorý pomôže žiakom s možnými ťažkosťami s učivom. Ministerstvo už požiadalo o vyčlenenie ďalšieho milióna eur na rozšírenie projektu. V lete na túto iniciatívu nadviaže projekt Letné školy.

Bližšie informácie o otváraní škôl vrátane rozhodnutia ministra školstva, manuálu Návrat do škôl 2021, mapy okresov či metodického usmernenia k výučbe počas návratu do škôl majú zverejniť na webe ministerstva školstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok