Premiér Boris Johnson sa pohrebu princa Philipa nezúčastní

TA3 TASR
11.4.2021 17:21

Britský premiér Boris Johnson sa nezúčastní na pohrebe princa Philipa, ktorý zomrel v piatok vo veku 99 rokov. Dôvodom jeho rozhodnutia je umožniť účasť čo najväčšiemu počtu členov kráľovskej rodiny, keďže protipandemické opatrenia v krajine aktuálne dovoľujú na pohreboch maximálne 30 osôb.

Premiér Boris Johnson sa pohrebu princa Philipa nezúčastní
TASR/AP

Pohreb sa uskutoční 17. apríla na Windsorskom hrade, ale od zvyčajných kráľovských posledných rozlúčok sa bude líšiť absenciou širokej verejnosti. Celý obrad sa uskutoční výlučne v areáli hradu, pričom o 15.00 h miestneho času si celá krajina uctí zosnulého princa minútou ticha, oznámila v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Očakáva sa, že na pohrebe budú medzi 30 prítomnými Philipovi potomkovia, vnuci a ďalší blízki rodinní príslušníci. Buckinghamský palác oznámil, že na rozlúčke sa zúčastní aj princ Harry, ktorý sa vzdal plnenia svojich kráľovských povinností a žije v Kalifornii. Jeho manželke Meghan, ktorá je tehotná, však lekár účasť neodporučil.

Britská kráľovná Alžbeta II. vyhlásila, že po smrti vojvodu z Edinburghu pocítila "veľkú prázdnotu vo svojom živote", uviedol podľa tlačovej agentúry AFP princ Andrew, ich druhý syn. "Stratili sme takmer starého otca národa. Je mi veľmi ľúto svojej matky a veľmi ju podporujem, pretože to cíti zrejme silnejšie než ktokoľvek iný," povedal.

Kráľovnin najstarší syn a následník trónu princ Charles v sobotu vzdal svojmu otcovi vlastnú poklonu vyhlásením, že to bol "jedinečný človek, ktorý by bol ohromený reakciou a dojemnými slovami, ktoré o ňom zaznievajú". Philipovo úmrtie spustilo osemdňový štátny smútok, ktorý sa skončí jeho pohrebom v Kaplnke sv. Juraja na Windsore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok