Džihádisti podpálili budovy humanitárnych organizácií aj OSN

TA3 TASR
11.4.2021 10:39

Džihádisti napojení na teroristickú organizáciu Islamský štát zaútočili na severovýchode Nigérie na humanitárne objekty Organizácie Spojených národov a ďalších organizácií, informovala v sobotu agentúra AFP.

Džihádisti podpálili budovy humanitárnych organizácií aj OSN
SITA/AP (ilu)

Podpálili budovy humanitárnych organizácií

Bojovníci zo skupiny Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP) vtrhli do mesta Damasak a začali podpaľovať budovy medzinárodných humanitárnych organizácií. "Bojovníci ISWAP sú stále v Damasaku, chodia po uliciach, strieľajú zo zbraní a podpaľujú humanitárne zariadenia," povedal pre AFP nemenovaný humanitárny pracovník.

Humanitárne centrum OSN v Damasku zničil oheň po tom, ako sa plamene rozšírili z neďalekej kancelárie inej medzinárodnej organizácie, priblížil ďalší nemenovaný zamestnanec. Oheň zničil aj kancelárie troch ďalších mimovládnych organizácií, dodal.

Nemenovaný príslušník nigérijskej armády pre AFP potvrdil, že v Damasaku došlo k útoku, ktorý však miestni vojaci úspešne odrazili. Viac podrobností neposkytol. Militanti sa už viackrát pokúsili zmocniť vojenskej základne, ktorá sa nachádza pri meste Damasak, pripomína AFP.

Tisíce zabitých

Skupina ISWAP zaútočila 1. marca na vojenskú základňu a humanitárne centrum OSN v severovýchodnom meste Dikwa. Armáde sa neskôr bojovníkov podarilo vyhnať a situáciu dostať pod kontrolu, útoky si však vyžiadali šesť civilných obetí. Severovýchod Nigérie sužuje džihádistické násilie od roku 2019, keď teroristická organizácia Boko Haram spustila islamistické povstanie.

Skupina ISWAP sa od tejto organizácie oddelila v roku 2016 a odvtedy sa stala najväčšou džihádistickou hrozbou v Nigérii, uvádza AFP. Od začiatku konfliktu bolo zabitých viac než 36-tisíc ľudí a dva milióny obyvateľov utiekli zo svojich domovov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok