Ticho ako v noci má byť aj cez nedele a sviatky

TASR
7.10.2012 08:29

Povinné dodržiavanie pokoja by sa po novom malo rozšíriť z nocí aj na štátne sviatky, nedele a ostatné dni pracovného pokoja. V návrhu novely zákona o priestupkoch to navrhujú poslanci OĽaNO Mikuláš Huba, Eva Horváthová a Miroslav Kadúc.

Ticho ako v noci má byť aj cez nedele a sviatky
SITA

Právnou normou sa bude parlament zaoberať už na októbrovej schôdzi.

Režim pokoja sa teda nemá po novom týkať len nočného času od 22. do 6. hodiny, ale aj štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja, a to počas celých kalendárnych dní od polnoci do polnoci. "Treba však zdôrazniť, že pokoj neznamená vylúčenie alebo obmedzenie pracovnej alebo voľnočasovej aktivity počas týchto dní, znamená však vylúčenie alebo obmedzenie takých aktivít, ktoré by druhé osoby mohli považovať za neúnosné pre svoj pokojný odpočinok resp. časových intervalov týchto dní," vysvetľujú Obyčajní. Rozsah takýchto aktivít má upraviť obec všeobecne záväzným nariadením.

Podľa OĽaNO má každý právo na odpočinok a na rešpektovanie určitého režimu, počas ktorého sa dokáže fyzicky i psychicky zregenerovať, aby mohol aj naďalej fungovať ako ľudská bytosť a plnohodnotný člen spoločnosti. Obyčajní tvrdia, že návrh ich zákona je formulovaný s prihliadnutím na tradície, keď napr. nedeľa alebo cirkevné sviatky sú dlhodobo vnímané ako dni pracovného pokoja, a to nie z pracovnoprávneho pohľadu, ale z pohľadu kultúrneho, spoločenského a náboženského.


"Návrh zákona je zároveň formulovaný aj s prihliadnutím na pretrvávajúce požiadavky mnohých občanov, ktorí sa dožadujú pokojného odpočinku aspoň v dňoch, ktoré sú štátnymi sviatkami, sviatkami alebo nedeľami a nechcú byť obťažovaní osobami, ktorí neraz práve tieto dni využívajú na rôzne aktivity prekračujúce nielen limity slušnosti a verejného poriadku, ale aj často aj limity stanovené predpismi na ochranu verejného zdravia pre hluk a vibrácie," vysvetľuje trojica Obyčajných.


OĽaNO navrhuje účinnosť novely až od 1. júla 2013, pretože sa predpokladá, že obce budú potrebovať určitý čas na vydanie nových, alebo novelizáciu terajších všeobecne záväzných nariadení. Ak by OĽaNO v parlamente uspelo, pokoj by sa musel dodržiavať vždy v noci, v nedeľu, počas piatich štátnych sviatkov a počas desiatich dní pracovného pokoja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok