Národ je rukojemníkom expremiéra. Majerský kritizuje politiku okolo Sputnika

TA3 TASR
10.4.2021 06:30

Zriaďovanie veľkokapacitných očkovacích centier štát delegoval na vyššie územné celky. Predseda KDH a prešovský župan Milan Majerský zdôraznil, že pre kraj dôležité, aby mali k dispozícii viac vakcín, keďže očkovacie centrá nefungujú len počas víkendov. Majerský bol hosťom v Štúdiu TA3. Hovoril o Sputniku aj o registračnom systéme, ktorý využívajú v kraji.

Národ je rukojemníkom expremiéra. Majerský kritizuje politiku okolo Sputnika
TASR/František Iván

Namiesto odborníkov politici

"Štát sa má o koho oprieť, disponujeme personálom aj priestorom," zdôraznil Majerský. Mrzí ho však, že z vakcinácie sa stáva politika. Poukázal na dianie okolo ruskej vakcíny Sputnik. Podľa Majerského musí prejsť každá vakcína dôkladnou registráciou a kontrolou, či už ide o Sputnik alebo akúkoľvek inú látku.

"Zdá sa mi, že slovenský národ sa stal rukojemníkom bývalého premiéra. K téme, ku ktorej by sa mali vyjadrovať odborníci, sa vyjadrujú politici," kritizoval župan. Poukázal, že na Slovensku disponujeme všetkými potrebnými odbornými inštitúciami.

Prešov má vlastný systém

V kraji je veľký záujem o očkovanie, potvrdil Majerský. Ľudia však chcú mať istotu, že po očkovaní budú v poriadku. Zdôraznil, že práve očkovanie je cesta k normálnemu životu. V domovoch sociálnych služieb v Prešovskom kraji je podľa Majerského zaočkovaných už okolo 85 percent všetkých klientov aj zamestnancov. Pribúdajú aj noví klienti, ktorých sa snažia zaočkovať čím skôr.

Kraj oslovuje náhradníkov na očkovanie cez vlastný rezervačný systém. Ten vyvinuli, keďže v prvých týždňoch sa často stávalo, že na očkovanie sa nedostavili všetci objednaní. Nechceli, aby vakcíny vyšli nazmar a preto potrebovali náhradníkov doplniť čím skôr. Prešovský systém funguje na princípe lekárov, ktorí potvrdia diagnózu pacienta a následne môže byť podaná vakcína, hoci pacient nespĺňa požadovaný vek.

Pozrite si kompletný záznam Štúdia TA3 s hosťom Milanom Majerským:

V Prešovskom kraji dostalo vakcínu už vyše 26 500 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok