Detox - čo by ste mali určite vedieť?

TA3
9.4.2021 16:20

Pokiaľ ide o detox, spoločnosť je zjavne rozdelená na dva tábory, ktoré sa nezhodnú zrejme na ničom. Kým jedna skupina detox úplne zatracuje, tá druhá mu prisudzuje priam až zázračné účinky. Pravda je však skôr kdesi uprostred.

Detox - čo by ste mali určite vedieť?

 

V prvom rade je potrebné rozumieť tomu, čo to vlastne detox je a ako môže vyzerať jeho konkrétna podoba. Detoxikácia, čiže vylučovanie toxínov von z tela prebieha neustále. Stará sa o to pečeň. Zbavuje telo pozostatkov nikotínu, pesticídov, kofeínu, sulfátov či epoxidov. Veľmi dôležitú úlohu pri tomto procese zohrávajú rôzne antioxidanty, vitamíny (B,C), minerály (zinok, horčík) či tiež kyselina listová - podporujú štiepenie chemikálií v pečeni a umožňujú tak ich odplavovanie.


3-2_0a140371-5113-3c34.png

Samotné vylučovanie prebieha rôznymi spôsobmi, najčastejšie však prostredníctvom stolice a moču. K vyplavovaniu toxínov môže slúžiť aj pokožka, pričom takéto vylučovanie sa prejavuje vo forme akné či iných nepríjemností.p

Spôsoby detoxikácie

A teraz k jednotlivým formám detoxu. Medzi najpopulárnejšie patrí napríklad detox pomocou úplného obmedzenia stravy (prijímaná je len voda s rôznymi koreninami), detox pomocou pevnej stravy zloženej takmer výhradne z dusenej, varenej alebo čerstvej zeleniny a ovocia či detox pomocou džúsov, resp. smoothies, na ktorý sa teraz pozrieme bližšie.

1-2_c0a80301-5171-d44f.png

Džúsová očista funguje na princípe čo najmenšieho zaťaženia organizmu a zároveň dodávania dostatku živín. Telo je tak schopné fungovať a vstrebávať prijaté vitamíny či minerály, zároveň ale nie je zaťažované takmer akýmkoľvek trávením. Má tak dostatok energie i priestoru na to, aby sa čo najdôkladnejšie očistilo a zbavilo všetkého, čo v “bežnom režime” nestíhalo odstraňovať.

Pre koho je určený detox?

Detox je určený najmä pre tých, ktorí dlhodobo zanedbávajú svoje stravovanie alebo sú pod častým stresom. Výsledkom toho je potom nízka hladina energie, problémy s trávením, časté nadúvanie a celková nepohoda. Detox dokáže v takýchto situáciách poskytnúť priestor pre reštart, celkovú regeneráciu a posilnenie imunity. V spojení s kvalitným odpočinkom umožní organizmu vydýchnuť si a znovu načerpať energiu.

Zásady kvalitného džúsového detoxu

Aby boli detoxikačné džúsy naozaj účinné, mali by spĺňať niekoľko podmienok. V prvom rade by mali byť určite čerstvé a nepasterizované - len tak si dokážu zachovať všetky živiny a zároveň sa vyhnúť nutnosti použitia konzervačných látok. Mali by mať taktiež vyvážené zloženie, ktoré poskytne široké spektrum všetkých dôležitých vitamínov a minerálov. Džúsy by však mali obsahovať aj dostatok bielkovín a tukov, aby telo netrpelo ich náhlym nedostatkom, čo by ovplyvnilo aj vstrebávanie spomínaných vitamínov a minerálov.

2-2_0a14036f-51ca-2575.png

Veľmi dôležitý je aj chlorofyl. Ten pomáha pri prenose kyslíka v krvi a zároveň zlepšuje črevnú flóru a pomáha organizmu vyrovnať s prekyslením. Pri výbere detoxu je preto určite dobré dbať na to, aby ho ste v jednotlivých detoxikačných džúsoch naozaj našli.

Ak sa už vrhnete na hľadanie vhodnej očistnej kúry, je dobré poriadne nezabúdať na niekoľko dôležitých faktorov.

Viete, čo od detoxu naozaj chcete?

Čo je v skutočnosti vašim cieľom? Ak je to redukcia váhy, detox nie je vhodným nástrojom. Iste, určitý úbytok je možné pozorovať, jedná sa však o stratu vody, čo je síce príjemným vedľajším účinkom, za skutočné chudnutie to však považovať nemôžeme. Detox by nikdy nemal slúžiť ako redukčná diéta - prijímané množstvo kalórií je z dlhodobého hľadiska príliš nízke a takáto dieta by tak mohla mať negatívne následky pre vaše zdravie.

Venujte mu pozornosť - fyzickú i psychickú

Častým príznakom detoxu je únava či bolesť hlavy. Telo tak dáva najavo, že sa vymaňuje z pazúrov nezdravých stravovacích návykov a životného štýlu. Aby bol tento proces naozaj dôkladný a v konečnom dôsledku aj možný, je nutné prispôsobiť mu aj ostatné aspekty vášho dňa.

ta3-8-benefitov-1_0a14036f-522b-6263.png

Najdôležitejšie je znížiť záťaž, ktorú kladiete na svoje telo. Dajte si pauzu od fyzicky náročných aktivít ako je napríklad športovanie a spolu s telom nechajte odpočinú aj hlavu, napríklad pri čítaní kníh či dlhých horúcich kúpeľoch.

Prípravu nepodceňte

V nadväznosti na predchádzajúci bod je dobré nezabudnúť aj na dôslednú prípravu. Detoxu sa treba venovať jednoducho naplno. Ľahkou diétou pripravíte telo na následný, o čosi výraznejší, škrt v kalóriách a ochránite ho pred výrazným šokom, ktorý by mu náhly prechod na tekutú stravu mohol spôsobiť. Telo prejde do tzv. šetriaceho mód a vy sa tak vyhnete mučivému hladu ( telo sa prispôsobí nižšiemu objemu prijímanej potravy).

Dôležité je nielen začať, ale aj pokračovať

Držať (napríklad) 7 dňový detox a následne sa hneď vrátiť k nezdravým stravovacím návykom, to je ako umyť si ruky na verejných WC a následne nimi chytiť kľučku. Jeden krok dopredu a dva dozadu. Po očistnej kúre je dôležité pokračovať v nastolenom trende a dopriať telu zdravú stravu a pravidelný odpočinok.

zdrava strava Easydiet

Nie každý detox je samozrejme zdravý a nie každá očista musí vyhovovať každému. Odporúčame preto začať s nejakou miernejšou formou, prípadne iba krátkodobým detoxom v trvaní od 1-3 dní. Dôležité je taktiež poriadne si naštudovať daný program, aby ste tak mali istotu, že svojmu organizmu skôr neuškodíte alebo nevyhodíte zbytočne peniaze.

Témy: dieťa Minerál
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok