Starosta namiesto testovania zohnal ivermektín, teraz chce otvárať obchody

TA3
9.4.2021 06:00

Až pandémia ukázala, aká dôležitá je úloha samospráv. Tie sa zapojili do testovania aj do vymáhania opatrení. Pomáhali ľuďom s bežnými dennými starosťami. Starosta obce Dvory nad Žitavou Branislav Becík zaujal verejnosť tým, že ako jeden z prvých zásobil obec ivermektínom, distribuoval občanom respirátory aj vitamínové balíčky. V TA3 sme sa s ním rozprávali aj o potrebe otvárať normálny život a podnikanie.

Starosta namiesto testovania zohnal ivermektín, teraz chce otvárať obchody
TASR/Henrich Mišovič

Podľa odporúčaní odborníkov

"Priklonil som sa k radám odborníkov, tí jednoznačne povedali, že nemá zmysel testovať, keďže pred testovacími miestami dochádza k styku obyvateľstva, chorí so zdravými," ozrejmil Becík, ako pristupoval k testovaniu vo svojej obci. Podľa jeho slov sa pri prvom plošnom testovaní na prelome októbra a novembra nakazili v obci Covidom-19 štyria zamestnanci obecného úradu.

Pri januárovom testovaní sa podľa Becíka nakazili ďalší. "Vtedy som si povedal, že stačilo," vyjadril sa starosta. Vo februári sa preto rozhodol skončiť s testovaním v obci. "Povedal som dosť, stačilo, odovzdávame to a nechceme s tým mať nič spoločné, nech si to robí niekto iný," vysvetlil Becík. "Obec prestala testovať a išli sme cestou odborníkov," povedal. V obci mala naďalej zriadené odberové miesto súkromná firma.

Žiadni chorí, žiadni pozitívni občania

Starosta namiesto testovania rozdával v päťtisícovej obci ľuďom vitamíny a zabezpečil obecnej lekárke ivermektín. Tá podľa Becíka začala ivermektínom liečiť od 25. februára. "Od 25. ani jeden človek z našej obce nebol hospitalizovaný v žiadnom zdravotníckom zariadení," vyjadril sa starosta.

Becík prezradil, že  v spolupráci s univerzitou pripravuje v obci nezávislú štúdiu o liečbe ivermektínom, ktorá by mala byť hotová za tri mesiace. "Skutočný dopad, vplyvy, a aké to malo v konečnom dôsledku výsledky," ozrejmil.

V obci podľa starostu nie je už tri týždne žiadny pozitívne testovaný človek. Z tohto dôvodu žiada uvoľnenie opatrení. Starosta zdôraznil, že dlho počúval o tom, ako sa podľa lepších čísel bude uvoľňovať ekonomika. "U nás tri týždne nie je jeden pozitívny, jeden hospitalizovaný, jeden chorý, tak kde je férová hra tejto vlády?" pýta sa. Otvorme obchodíky, otvorme služby, otvorme reštaurácie," vyzval s tým, že každý v obci vie, ako korigovať zákazníkov, aby boli zachované všetky hygienické pravidlá.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

"Obec prestala testovať a išli sme cestou odborníkov," povedal Branislav Becík.

Témy: TA3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok