Iránsky prezident Rúhání verí v renesanciu jadrovej dohody

TA3
7.4.2021 21:55

Iránsky prezident Hasan Rúhání dúfa, že tento týždeň odštartované rokovania svetových veľmocí so zástupcami Iránu vo Viedni povedú k "renesancii" tzv. jadrovej dohody z roku 2015.

Iránsky prezident Rúhání verí v renesanciu jadrovej dohody
TASR/AP

"Opäť raz všetky strany prišli k záveru, že lepšia alternatíva neexistuje," uviedol Rúhání v stredajšom vyhlásení. "Preto môžeme dúfať v renesanciu viedenskej jadrovej dohody," uviedol. Rokovania o oživení dohody sa začali v rakúskej metropole v utorok, pokračovať by mali v piatok. Prítomní americkí vyjednávači uviedli, že s Iráncami vedú len nepriame rozhovory. "USA hovoria, že sa chcú vrátiť k tejto dohode," povedal Rúhání. "V poriadku, uvidíme ako vážne to myslia," dodal.

Jadrová dohoda s Iránom, ktorú podpísali Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA, je známa aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán. Teherán zaviazala, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity.

USA však v roku 2018, keď bol šéfom Bieleho domu Donald Trump, od tejto dohody odstúpili a následne voči Iránu opätovne zaviedli sankcie. Islamská republika sa v dôsledku týchto sankcií ocitla za uplynulé dva roky v akútnej hospodárskej kríze, ktorú ešte prehĺbila koronavírusová pandémia. Teherán na odstúpenie USA reagoval postupným porušovaním svojich záväzkov vyplývajúcich z jadrovej dohody.

Nový americký prezident Joe Biden prisľúbil, že USA sa k dohode vrátia pod podmienkou, že Irán najskôr začne znovu rešpektovať záväzky, od ktorých upustil po Trumpovom rozhodnutí. Teherán však tvrdí, že prvý krok musia naopak urobiť USA, a to v podobe zrušenia všetkých sankcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok