Ázijská krajina zaočkovala už 60 percent svojho obyvateľstva

TA3 TASR
7.4.2021 21:25

Himalájske kráľovstvo Bhután v stredu oznámilo, že v priebehu deviatich dní dostalo prvú dávku vakcíny proti koronavírusu približne 60 percent jeho obyvateľstva.

Ázijská krajina zaočkovala už  60 percent svojho obyvateľstva
TASR/AP (ilu)

Z celkových 770.000 obyvateľov Bhutánu, bolo prvou dávkou vakcíny od spoločnosti AstraZeenca, ktorú darovala India, dosiaľ zaočkovaných 470.000 ľudí. Bhután spustil očkovanie 27. marca a ako cieľ si stanovil v priebehu týždňa zaočkovať 533.000 dospelých osôb - s výnimkou tehotných žien, žien tesne po pôrode či ľudí s určitými zdravotnými problémami a vážne chorých pacientov. Neskôr bol tento pôvodný plán upravený a lehota predĺžená o niekoľko týždňov.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva pre AFP uviedla, že momentálne sa zdravotníci zameriavajú na očkovanie ľudí starších ako 70 rokov a osôb so zdravotným postihnutím. V Bhutáne zaznamenali od začiatku pandémie 896 prípadov nákazy koronavírusom a jedno súvisiace úmrtie.

Rýchlosť očkovania v Bhutáne podľa AFP predstihuje viaceré krajiny, ktoré v tejto oblasti zaujali vedúcu pozíciu vrátane Spojených arabských emirátov, Izraela či súostrovia Seychely. V prepočte na počet obyvateľov má najrýchlejšie tempo očkovania Izrael, kde obe dávky vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech dostalo už viac ako polovica tamojšieho obyvateľstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok