Klus a Kmec o napätí na Ukrajine: Špekuluje sa o viacerých dôvodoch

TA3
7.4.2021 20:56

Ak by na Ukrajine vypukol horúci konflikt, Slovensku by hrozila vlna migrácie, zhodli sa v Téme dňa štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus a poslanec a veľvyslanec Peter Kmec.

Klus a Kmec o napätí na Ukrajine: Špekuluje sa o viacerých dôvodoch
TA3

Situácia na ukrajinsko-ruských hraniciach je podľa Klusa téma, ktorá sa týka aj Slovenska. "Predstava, že by napríklad vypukol horúci konflikt a začala by migračná kríza to je niečo, čo nás dáva do pozoru," povedal. Pripomenul, že Ukrajina má veľmi zlé pandemické podmienky. O dôvodoch, prečo dochádza k napätiu a na hraniciach sa zhromažďuje armáda, zatiaľ môžeme podľa Klusa iba špekulovať.

Niektorí sa podľa neho domnievajú, že tým chce Rusko prekryť zlú ekonomickú situáciu alebo problémy v súvislosti so zatknutím Alexeja Navaľného. Viacerí sa zhodujú na tom, že ide o formu testovania nového amerického prezidenta Joea Bidena. Ako povedal, špekuluje sa aj o tom, že by to mohlo súvisieť s tlakom na ukrajinského prezidenta.

V prípade eskalácie konfliktu by mohla Slovensku hroziť ďalšia migračná kríza. Je v záujme Slovenska, aby bol konflikt vyriešený mierovou cestou a bol zachovaný princíp územnej celistvosti Ukrajiny. "Nie sú to tak pohnútky Ruska, ako skôr osobné pohnútky prezidenta Putina," povedal v Téme dňa poslanec Kmec. Môže ísť podľa neho o kombináciu rôznych dôvodov. V tejto fáze to môže byť možnosť jeho znovuzvolenia na čelo Ruska, testovanie reakcií obyvateľstva na blížiace sa parlamentné voľby, ale takisto aj testovanie reakcií novej americkej administratívy, ale aj signál prezidentovi Zelenskému. ktorý vyhral voľby na tom, že chce vyriešiť konflikt s Ruskom.

Riešenie konfliktu na Donbase nie je bez Ruska možné. "Vzhľadom na vysoké zastúpenie ruskojazyčného obyvateľstva na Donbase, ktoré predstavuje takmer 50 %, je z politického hľadiska zjavné, že riešenie ukrajinského problému bez Ruska nie je možné," povedal Kmec. To si podľa neho musí uvedomiť aj Ukrajina. Možnosti ukrajinskej strany sú obmedzené. Prihovára sa za európske nevojenské riešenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok