Udalosť, ktorá zmenila svet. Od Gagarinovho letu uplynie 60 rokov

TA3
8.4.2021 06:00

12. apríl 1961 sa zapísal do histórie ako deň, keď ľudstvo prekročilo hranice Zeme. Do vesmíru letel prvý človek, sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin. Tento rok uplynie od historického okamihu 60 rokov.

Udalosť, ktorá zmenila svet. Od Gagarinovho letu uplynie 60 rokov
TASR/AP

108 minút, ktoré zmenili svet

Prvým človekom vo vesmíre sa 12. apríla 1961 stal dôstojník sovietskeho armádneho letectva, 27-ročný Jurij Alexejevič Gagarin. Z kozmodrómu Bajkonur odštartoval o 9:07 moskovského času v kozmickej lodi Vostok 1. Legendárnym sa stal jeho výrok „Pojechali!“, v preklade „Poďme!“. Vyslovil ho vo chvíli, keď kozmická loď zdolávala zemskú príťažlivosť.

Gagarinov let trval 108 minút, stal sa potvrdením prvenstva ZSSR v rozvoji pilotovaných kozmických letov a zvládnutí kozmických technológií. Samotný let prebiehal automaticky, Gagarin mal najmä hlásiť na Zem svoje pocity v beztiažovom stave a sledovať palubné systémy. Zároveň testoval jedenie a pitie. Dovtedy si nikto nemohol byť istý, ako sa ľudský organizmus zachová vo vesmírnych podmienkach.

lod_0a140371-b411-6cd4.jpg

Riziko zlyhania misie bolo veľké

Hlavným cieľom prvého letu bolo dostať človeka bezpečne do vesmíru a späť na Zem. Gagarin však musel počítať aj s veľkým rizikom, že misia neskončí podľa plánov. V čase, keď štartoval, bola bilancia úspechu 50 na 50.

Bola to veľmi riskantná záležitosť, 50 percent testovacích štartov zlyhalo, 50 percent sa podarilo. Keď sa rozhodovalo, kto poletí prvý, v najužšom výbere boli Jurij Gagarin a German Titov. Keď im oznámili, kto bude prvý, tak Titov bol smutný a Gagarin sa tešil. Aj napriek tomu, že misia bola veľmi riskantná a kozmonauti o tom vedeli, boli pre ňu aj tak nadšení,“ priblížil predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity Jakub Kapuš.

gagarin2_c0a80501-b4a6-88fd.jpg

Let zmenil Gagarinovi život

Misia bola do veľkej miery utajená. Svet sa o historickom lete dozvedel až vo chvíli, keď už kozmická loď obiehala Zem na orbite. Za vyše hodinu sa však z Gagarina stal najpopulárnejší človek na planéte. Z nadporučíka ho prakticky ihneď povýšili na majora. Vyznamenali ho titulom Hrdina Sovietskeho zväzu a Leninovým radom. Gagarina privítalo v Moskve obrovské množstvo ľudí, rovnako ako v nasledujúcich mesiacoch po celom svete. Zaujímavosťou je, že jeho prvá zahraničná cesta po návrate z vesmíru viedla do Prahy, kde strávil dva dni.

V Moskve 10. apríla 1981 otvorili Memoriálne múzeum kozmonautiky, jedno z najzaujímavejších technických a vedeckých múzeí v hlavnom meste vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Múzeum otvorili k 20. výročiu letu.

Život Gagarina - človeka s nezabudnuteľným úsmevom - bol opradený legendami. Podľa jednej z nich sa Gagarin narodil 8. marca, ale údajne v pôrodnici usúdili, že chlapec by nemal sláviť narodeniny na Medzinárodný deň žien. Preto mu do rubriky dátum narodenia zapísali 9. marec. Od Gagarinovho letu ľudstvo na ceste objavovania vesmíru dosiahlo pokrok. Do elitného klubu kozmonautov sa 2. marca 1978 letom Vladimíra Remeka zaradilo aj bývalé Československo. 20. februára 1999 sa začala vesmírna misia prvého slovenského kozmonauta Ivana Bellu.

gagarin-zena_0a140370-b821-8342.jpg

Spomienka na Gagarina je stále živá

Na prvého človeka vo vesmíre spoločnosť nezabúda ani po šesťdesiatich rokoch od letu. Gagarinov odkaz je dodnes cítiť aj priamo v Bajkonure, odkiaľ štartoval. „Po celom meste sú billboardy, ktoré pripomínajú 60. výročie letu Gagarina, v postate celý Bajkonur týmto výročím žije. Každoročne si tento deň významne pripomínajú,“ potvrdil Jakub Kapuš, ktorý sa nedávno vrátil z Bajkonuru, kde sledoval štart druhej slovenskej družice na rakete Sojuz.

Z rozhodnutia Medzinárodnej leteckej federácie sa 12. apríl od roku 1969 oslavoval ako Svetový deň letectva a kozmonautiky. Valné zhromaždenie OSN 7. apríla 2011 vyhlásilo 12. apríl za Medzinárodný deň letu človeka do vesmíru.

Špeciálne vysielanie TA3

Prvý let človeka do vesmíru si pripomenieme aj vo vysielaní TA3. V predvečer výročia privítame v štúdiu prvého slovenského kozmonauta Ivana Bellu, ktorý priblíži svoje skúsenosti z letu do vesmíru a pohľad na vývoj kozmonautiky. Podrobnosti Gagarinovej misie rozoberieme s predsedom Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity Jakubom Kapušom a astronómom z Univerzity Komenského Jiřím Šilhom. Prinesieme aj exkluzívny rozhovor, ktorý pre TA3 poskytol bývalý sovietsky kozmonaut Viktor Petrovič Savinych.

Špeciálne štúdio GAGARIN – 60 rokov od prvého letu vysielame v nedeľu 11.4. o 17:00 na TA3!

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok