Komorník dostal 18 mesiacov, pápež ho pravdepodobne omilostí

TA3
6.10.2012 15:50

Pápežov komorník Paolo Gabriele sa nedočkal žiadnej milosti ani odpustenia. Súd vo Vatikáne ho odsúdil na rok a pol väzenia za to, že v médiách zverejnil tajné dokumenty Svätej stolice. Pôvodne mu hrozilo, že v cele strávi až 4 roky.

Pápež Benedikt XVI. "s najväčšou pravdepodobnosťou" omilostí svojho bývalého komorníka Paola Gabrieleho, ktorého dnes vatikánsky súdny tribunál odsúdil na 18-mesačný väzenský trest za krádež a zverejnenie dokumentov a súkromnej korešpondencie hlavy katolíckej cirkvi, oznámil hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Jeho obhajkyňa Cristiana Arruová sa voči rozsudku neplánuje odvolať.

Lombardi tiež povedal, že súd dospel k rozhodnutiu v prípade obžalovaného, 46-ročného bývalého majordóma apoštolského paláca, "úplne nezávisle" - bez zasahovania predstaviteľov Svätej stolice.
Gabriele zostáva v domácom väzení, informoval ďalej hovorca. Na základe dôvodov verdiktu sudcov, ktoré zatiaľ nezverejnili, sa má rozhodnúť, či odsúdeného pošlú do väzenia, alebo ho podmienečne prepustia, uviedla agentúra DPA.
Po tom, ako Arruová navštívila Gabrieleho domov, dnes v rozhovore pre agentúru Reuters povedala, že jej klient pokojný, "pripravený niesť akékoľvek následky" a jeho rodina ho podporuje. Obhajkyňa považuje verdikt za "spravodlivý". Predtým v procese však požadovala, aby Gabrieleho súdili za menej závažný zločin - spreneveru - za ktorú by mu nehrozil väzenský trest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok