Danko vyzýva vládu: Rozbehnite očkovanie Sputnikom

TA3 TASR
6.4.2021 12:56

Slovenská národná strana vyzýva vládu a nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby urýchlene rozbehli očkovanie vakcínou Sputnik V, informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová.

Danko vyzýva vládu: Rozbehnite očkovanie Sputnikom
TASR/AP

"SNS vyzýva vládu, aby prestala blokovať Sputnik V a uvedomila si svoju povinnosť dať občanom k dispozícii všetko, čo je dostupné na ochranu ich životov a zdravia. Sputnikom sa očkuje už v 67 krajinách sveta a naposledy bol touto vakcínou zaočkovaný aj prezident Argentíny. U nás leží 200.000 kusov na sklade a stále sa čaká," uviedla mimoparlamentná strana.

Podľa informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, posudok k vakcíne ešte nie je ukončený, aktuálne sa realizujú tri laboratórne testy.

Štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková ešte v utorok 30. marca povedala, že na Slovensko prídu v najbližšom čase ďalšie dávky tejto vakcíny. Prvá dávka podľa jej slov bola vyrobená koncom februára, exspiráciu má šesť mesiacov.

Výhrady k vakcíne

Denník Sme vo štvrtok 1. apríla informoval, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv má výhrady voči použitiu tejto vakcíny.

Hoci ruskú vakcínu neschválila Európska lieková agentúra, očkovacia látka by sa na Slovensku aj napriek hodnoteniu ŠÚKL mohla podávať. Bývalý minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) udelil na používanie neregistrovanej vakcíny výnimku. Osoby, ktoré sa budú chcieť dať Sputnikom V zaočkovať, by podpisovali vyhlásenie. Vakcínu Sputnik V testovali aj v Šarišských Michaľanoch na morčatách a myšiach. Skúškou bezpečnosti, ktorá dopadla úspešne, sa zisťovali potenciálne nežiaduce prímesi z výroby.

Slovensko nakúpilo dva milióny vakcín Sputnik V. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do rekonštrukcie kabinetu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok