Rodičia, popíjate pred dieťaťom? Odborník dvíha varovný prst

TA3 TASR
5.4.2021 10:42

Rodič, ktorý síce dieťaťu alkohol piť nedá, ale pred ním pravidelne popíja, vytvára postoj dieťaťa k alkoholu. Mladistvý človek ťažko chápe, že nemá piť, kým nebude mať 18 rokov. Preto je hlavne v rukách rodičov a opatrovníkov, aby si z detí nevychovali alkoholikov, povedal hlavný odborník pre medicínu drogových závislostí ministerstva zdravotníctva Ľubomír Okruhlica.

Rodičia, popíjate pred dieťaťom? Odborník dvíha varovný prst
SITA/AP (ilustračné)

Poukázal na to, že podľa štatistík vidí takmer polovica (49 percent) mladých vo veku 15 rokov svojho otca najmenej raz za týždeň konzumovať alkohol, 22 percent z nich ho vidí opitého aspoň raz za mesiac. Svoju matku vidí piť alkohol takmer štvrtina (24 percent) 15-ročných a osem percent detí ju vidí opitú aspoň raz za mesiac.

Odborník preto pripomenul, že Veľká noc je v mnohých slovenských rodinách časom, keď sa najčastejšie porušuje to, že osobám do 18 rokov alkohol do rúk nepatrí. Rodičov a blízkych príbuzných vyzýva Okruhlica na to, aby si uvedomili, aké závažné negatívne dôsledky môže mať správanie sa dospelých na vývoj detí. Zároveň hovorí o tom, aby ani v čase sviatkov mladým ľuďom neponúkali alkohol.

Ak dospelí majú v tomto čase vo zvyku si pripíjať, má ísť podľa odborníka o umiernené, symbolické pitie mimo očí detí. V žiadnom prípade by sa podľa neho nemalo stať, aby deti videli dospelých opitých. Dodal, že obmedzenia v pití alkoholických nápojov treba dodržiavať aj pre spokojnosť v celej rodine, a to nielen počas veľkonočných sviatkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok