Poprad rozdrvil Bystricu, Zvolen si poradil s Nitrou, Žilina porazila Skalicu

TA3, SITA
5.10.2012 22:46

Pozrite si súhrn výsledkov piatkových stretnutí 7. kola najvyššej slovenskej hokejovej súťaže Tipsport extraligy 2012/2013.

Poprad rozdrvil Bystricu, Zvolen si poradil s Nitrou, Žilina porazila Skalicu
SITA

HK 36 Skalica - MsHK DOXXbet Žilina 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Góly: 45. Holovič - 8. T. Sýkora (Lažo), 37. Škoda (Lažo)
Vylúčení: 2:6 na 2 min, navyše Preisinger (Skalica) 5 min + DKZ za seknutie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák - Návratek a Tvrdoň, 1543 divákov

Zostavy:

Skalica: Kotvan - Trška, L. Kozák, I. Jankovič, Vyrúbalík, Barák, Gábriš, Srnec, Jaborník - M. Bartánus, R. Školiak, M. Bakoš - T. Višňovský, A. Kudrna, M. Sloboda - Kutálek, Stieler, Preisinger - J. Jurík, Holovič, R. Konečný
Žilina: M. Laco - D. Devečka, Rúfus, Dlouhý, Harant, Brcko, Sekáč, T. Staňo - Horanský, Troliga, T. Varga - T. Sýkora, Škoda, Lažo - Drevenák, Važan, R. Krajči - Mašlonka, Valášek, Hajnik

Hneď v úvode sa v akcii dvoch proti jednému blysli Skaličania Stieler a Višňovský, dobre postavený brankár Žilinčanov Laco však nepustil puk za svoj chrbát. Prvý gól padol v 8. min, Laža v samostatnom úniku Kotvan "vychytal", ale na Sýkorovu dorážku bol prikrátky - 0:1.

V polovici úvodnej tretiny si hostia zahrali 5-minútovú presilovú hru. Azda najväčšiu príležitosť počas jej trvania mal Škoda, ktorý trafil žŕdku Kotvanovej bránky. V závere tejto časti si domáci vytvorili súvislý tlak, no nepodarilo sa im vyrovnať.

Tlak Skaličanov pokračoval aj v druhej tretine. Vyrovnanie mali na hokejkách Bakoš i Bartánus, ktorým sa však ani z niekoľkých pokusov nepodarilo prekonať už ležiaceho Laca. V 37. min počas vylúčenia Bartánusa sa Žilinčania zásluhou Škodu dostali do dvojgólového vedenia.

V 45. min padol po sérii zahodených šancí šťastný gól Záhorákov. Holovič strelou ihneď po vhadzovaní nachytal Laca. Ďalší gól domácich mohol pridať Bartánus, no Laco v poslednej chvíli vykopol puk. Zápas sa dohrával vo svižnom tempe, gól však už diváci nevideli.

Hlasy:

Peter Oremus (tréner Skalice): "Realizácia našich príležitostí bola veľmi slabá. V ostatných dvoch zápasoch sme dali len dva góly. Vývin dnešného stretnutia ovplyvnili aj presilovky, v ktorých sme sa ani raz nepresadili."
Ladislav Spišiak (tréner Žiliny): "V kútiku duše sme verili, že by sme v Skalici mohli bodovať. V predchádzajúcich zápasoch sa nám nedarilo premieňať šance. Dnes sme sa zamerali na defenzívu, pokrytie stredného pásma, čo nám počas dvoch tretín vychádzalo. V tretej sme sa dostali pod veľký tlak, no šťastie bolo na našej strane. Sme veľmi radi, že sme dnes zvíťazili."


HKm Zvolen - HK Nitra 5:3 (0:1, 2:0, 3:2)

Góly: 22. L. Jurík (Michal Chovan, Škvaridlo), 23. P. Hraško (Podkonický, Brabenec), 44. Michal Chovan (Ťavoda), 52. Škvaridlo (L. Jurík, Michal Chovan), 60. Podkonický (L. Jurík) - 2. Jokila (T. Chrenko), 46. Stümpel (Vosátko, Ordzovenský), 58. Rais (Stümpel, R. Tománek)
Vylúčení: 7:7 na 2 min, presilovky: 3:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Müllner - P. Šefčík, Zvrškovec, 1723 divákov

Zostavy:

Zvolen: Šimko - P. Hraško, Juraško, Ťavoda, Mucha, Pokovič, M. Výborný - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - Ľ. Zuzin, M. Jurík, Martin Ďaloga - Méry, Síkela, Čanky
Nitra: M. Valent - König, M. Bača, Vosátko, Ordzovenský, Rais, Trefný, Arvay, od 9. M. Pupák - Jokila, T. Chrenko, Martin Segľa - R. Tománek, Stümpel, M. Kováčik - Podstavek, Hamrák, Mašlonka - Kadura, Bene, Kmeč

Nitrania sa ujali vedenia už v 2. min, keď ťažili z presilovky a po prihrávke Chrenka skóroval Jokila z pravého kruhu dobre umiestnenou strelou nad betón Šimka - 0:1. Rozhodca v prvej tretine často vylučoval, z čoho mohli profitovať najmä hostia. V ďalšej viac než 3-minútovej početnej výhode Jokila z rovnakej príležitosti mieril vedľa.

Zvolenčania boli technickejší, mali šance, ale tie neboli z kategórie vyložených, vyrovnať sa domácim nepodarilo ani z presilovky v závere prvej dvadsaťminútovky.
To, čo vyšlo na začiatku prvej tretiny hosťom, podarilo sa v úvode druhej časti domácim, keď v 22. min v presilovke vystrelil od modrej Chovan, brankár Valent vyrazil puk pred L. Juríka a ten ho bez problémov poslal do odkrytej časti - 1:1.

O minútu neskôr ťažil Zvolen z ďalšej presilovky: tentoraz Podkonický vyrobil peknú prihrávku spoza bránky na opačnú stranu vpravo voľnému Hraškovi, ktorý mieril efektne pod hornú žŕdku. Líder teda otočil vývoj z 0:1 na 2:1 a mohol pridať aj tretí gól po faule Baču na unikajúceho Ďalogu, no nedovolene zastavený Zvolenčan nepremenil v 26. min trestné strieľanie. Šance sa v druhej tretine striedali na oboch stranách.

Nitrania mali blízko k vyrovnaniu po polhodine hry, ale Hamrák s Kováčikom nedostali puk za ležiaceho Šimka. V 38. minúte sa zoči - voči Valentovi nepresadil Chovan.
V tretej tretine to Zvolenčanom opäť vyšlo v presilovke, konkrétne v 44. min po strele Ťavodu spoza kruhu zblízka Chovan uspel na 3:1. O 26 sekúnd neskôr korčuľoval sám na bránku Nitry P. Zuzin, no sólo nepretavil do gólu.

Domácich to mohlo mrzieť, pretože v 46. min dostal presnú prihrávku od Vosátka Stümpel na útočnú modrú čiaru medzi dvoch obrancov Zvolena a svoj nájazd zakončil gólom na 2:3 z pohľadu Nitry. Pod Pustým hradom sa bolo na čo pozerať, akcie sa striedali na oboch stranách. Zvolenčania zvýšili svoj náskok na 4:2 v 52. min, keď po prihrávke L. Juríka strieľal z otočky Chovan, od brankára Valenta sa dostal puk k Škvaridlovi, ktorý ho nadvihol a ležiaceho gólmana Nitry prekonal.

Zápas v 58. min vývoj zdramatizoval Rais, keď sa v presilovke dostal pred Šimka Stümpel. Zvolenský brankár puk len vyrazil, obrancovia ho nedokázali vyhodiť, získal ho spomenutý Rais a prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste. Nitranom však potom nevyšla záverečná hra bez brankára: 8 sekúnd pred koncom poslal puk do prázdnej bránky Podkonický.

Hlasy:
Peter Mikula (tréner Zvolena): "Prvú tretinu sme odohrali kŕčovito, veľmi zle sme korčuľovali. Vývoj sme otočili až na začiatku druhej tretiny, keď nás ´nakopli´ góly v presilovkách. Snažili sme sa hrať nátlakový hokej. Zistili sme totiž, že Nitra má slabiny v obrannej hre pod tlakom. Súper mal dobré protiútoky, podarilo sa mu znížiť a zdramatizovať zápas. My sme sa naďalej snažili vytvárať tlak na brankára i obranu súpera, čo sa nám v druhej a tretej tretine darilo. V závere sme sa trošku stiahli dozadu. Najmä v tretej tretine bol zápas dramatický, hral sa veľmi dobrý extraligový hokej. Ako tím sme odviedli dobrú robotu a vyhrali sme zaslúžene."
Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Do Zvolena sme išli s novou akvizíciou - brankárom Valentom - a s taktikou hrať zo zabezpečenej obrany. V presilovke sme sa dostali do vedenia a chceli sme ho čo najdlhšie kontrolovať, aby domáci nemohli chytiť vietor do plachiet. Bohužiaľ, súper v presilovkách zvládol obrat. Bol rýchly v prechode do útoku, nedovoľoval nám hrať nejaké pozičné šachy. V zápase bolo veľa šancí, my sme urobili chybu, keď sme v druhej tretine nevyužili dlhšiu presilovku o dvoch hráčov, hrali sme až príliš na šance do prázdnej bránky. Domáci boli úspešní aj z dorážok. V závere sme hrali vabank, no nedokázali sme vyrovnať."


HK Poprad - HC'05 Banská Bystrica 8:0 (2:0, 3:0, 3:0)
Góly: 10. J. Špelda (Kovačevič, S. Takáč), 12. R. Tomas (Koskinen, Macejka), 30. Sabolič (Klouda), 31. Kovačevič (D. Buc), 33. Klouda (R. Tomas, J. Špelda), 45. R. Tomas (Klouda, Sabolič), 54. Klouda (R. Tomas, Sabolič), 57. Vandas (D. Buc, Pentikäinen)
Vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška - R. Gajan, Tornay, 1555 divákov

Zostavy:

Poprad: Nikkilä - R. Suchý, M. Šterbák, Kovačevič, D. Kramár, J. Špelda, Pentikäinen, Gáborčík, M. Kurali - R. Tomas, Klouda, Sabolič - Vandas, D. Buc, S. Takáč - Macejka, Koskinen, Homa - Matúš Paločko, B. Rapáč, P. Gapa
Banská Bystrica: Slipčenko (10. - 11. a 31. - 60. Dzubina) - Michal Grman, Richter, Ketner, Kubka, J. Predajniansky, Bambúch, Styk - Ján Sýkora, Češík, Marcinek - Jabrocký, Heizer, Hvila - Lamper, Petro, Lunter - F. Nemček, Michal Hlinka, Šimun - B. Jankovič

Poprad nenechal nič na náhodu a od začiatku produkoval nátlakový hokej. Najskôr sa dvakrát v sľubných pozíciách nepresadil Gapa, no v 10. min v presilovke vypálil Špelda a bolo 1:0. Domáci pokračovali v ofenzívnom ťažení a po osi Macejka - Koskinen - Tomas posledný menovaný na dva razy poslal puk do siete - 2:0.

Podtatranci mohli do prvej sirény dať aj tretí gól, Takáč však namiesto strely v prečíslení zvolil nepresnú prihrávku. V 18. min efektívne vystrelil Jabrocký, ale hostia z Banskej Bystrice sa radovali predčasne: arbitri totiž videli hru s vysokou hokejkou a do kabín sa išlo za stavu 2:0.

V 23. min mohol znížiť Michal Hlinka, ale Nikkilä bol na mieste. Ďalšia príležitosť hostí prišla v početnej výhode, Češík však z bezprostrednej blízkosti nepretlačil puk do siete. Presilovku si zahrali aj domáci, Sabolič najskôr bránku minul, no repete mu vyšlo na výbornú a prekonal Slipčenka. Poprad pokračoval v gólovom predstavení, do prestávky ešte po prihrávke z buly skóroval Kovačevič a Tomasovu ranu doklepol na piaty gól Klouda.

Hostia sa v tretej časti snažili aspoň zmierniť nepriaznivé skóre, no Češík pred Nikkiläm nepochodil. Na opačnej strane z ničoho nič zaútočila dvojica Klouda - Tomas a Dzubina druhý raz počas svojho pobytu na ľade kapituloval. Bystričania prehrávali v tom čase už hrozivých 0:6. Navyše, popradský gólostroj pokračoval: v 54. min Tomas nabil Kloudovi na siedmy gól. "Kamzíci" pridali vzápätí ôsmy - po prečíslení troch na jedného sa premiérovo do streleckých listín zapísal Vandas a uzavrel tým bystrický debakel.

Hlasy:

Jozef Škrak (tréner Popradu): "Očakávali sme ťažký zápas. Od úvodných minút sme na súperovu bránku vyvinuli tlak. Zlomovým momentom bola vydarená druhá tretina. Hráčov chválim za prístup a nasadenie, vychádzali nám aj presilové hry. Bodaj by sme takto hrali naďalej."
Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Z našej strany to bola absolútna katastrofa. Hrali sme bez nasadenia, emócii. Poprad sme dostali na koňa a s nami to išlo len dolu vodou. Niektorí jednotlivci hrali veľmi zle. Máme o čom premýšľať."


ŠHK 37 Piešťany - Dukla Trenčín 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Góly: 28. T. Melichárek (tr. strieľanie) - 1. Pardavý, 33. Lelkeš (Tybor, Marosz), 49. Sojčík (Tybor)
Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - Valach, Holienka, 3060 divákov

Zostavy:

Piešťany: Tomek - V. Urban, Brňák, Drgoň, R. Filip, Cuník, A. Kolník, Bučka, A. Hruška - Stupka, Mertel, T. Melichárek - J. Ručkay, Tatar, H. Ručkay - Chylo, Peško, Haring - B. Jánoš, V. Nemec, S. Saliji
Trenčín: Kristín - T. Bokroš, Biro, E. Bagin, E. Bednár, Habšuda, Imrich, Ďurkech, M. Nemčík - Pardavý, J. Gašparovič, O. Mikula - Tybor, Lelkeš, Sojčík - Marosz, Broska, Šišovský - B. Jakúbek, M. Adamec, Mravík

V úvode premiérového považského derby zaskočil domácich už po 37 sekundách hry kapitán hostí Pardavý, ktorého nahodenie od zadného mantinelu skončilo za prekvapeným brankárom Tomekom. Piešťany sa potom zahryzli do súpera, vytvorili si tlak. V 5. min dostal Tatar puk do siete, ale len vďaka svojej ruke, takže gól neplatil. Následne Nemec nepremenil trestné strieľanie. Mužstvá sa snažili o aktívnu hru a šance sa striedali na oboch stranách.

V drese ŠHK 37 sa výrazne činil predovšetkým Tatar, so spoluhráčmi sa dočkal v 28. min, keď ďalšie trestné strieľanie premenil ponad lapačku Melichárek. Piešťany po góle ešte viac ožili, ale pri tlaku paradoxne inkasovali: Maroszovu odrazenú strelu doklepol Lelkeš.

Trenčania počas celého zápasu pozorne bránili a podnikali nebezpečné protiútoky. Na domáce hokejky sa v zakončení postupne vkrádal čoraz väčší nepokoj a hráči Piešťan spálili aj tie najväčšie šance. O výsledku definitívne rozhodla 49. min, keď Tybor poslal do nájazdu Sojčíka, ktorý sa nemýlil. Na rezultáte už nič nezmenila ani veľká aktivita domácich "havranov" a ich krátka záverečná power-play.

Hlasy:

Milan Kliment (tréner Piešťan): "Nemôžem povedať, že by sme dnes hrali zle. Nevyšiel nám úvod zápasu, keď sme si už v prvej minúte dali vlastný gól. Aj na druhý sme súperovi viac - menej prihrali. Nevyužili sme trestné strieľanie a ani ďalšie stopercentné šance. Musíme sa vyvarovať chýb , aby sme dokázali vyhrávať aj doma."
Róbert Kaláber (tréner Trenčína): "Splnili sme cieľ, s ktorým sme do Piešťan cestovali. Podali sme zodpovedný a kolektívny výkon podporený veľmi dobrým brankárom Kristínom. Najmä tretia tretina bola z našej strany takticky zvládnutá. Ďakujem mojim zverencom za predvedený výkon."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok