Vždy je možné začať odznova. Nestrácajte nádej, vyzval pápež

TA3 TASR
3.4.2021 22:12

Pápež František slúžil na Bielu sobotu veľkonočnú vigíliu v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. Veriacich vyzval, aby počas pandémie koronavírusu nestrácali nádej. "V týchto temných mesiacoch pandémie počúvajme vzkrieseného Pána, keď nás pozýva, aby sme začali odznova a nikdy nestratili nádej," povedal pápež František vo svojej homílii.

Vždy je možné začať odznova. Nestrácajte nádej, vyzval pápež
TASR/AP

"Vždy je možné začať odznova, pretože existuje nový život, ktorý v nás môže Boh prebudiť napriek všetkým našim zlyhaniam," dodal. Tohtoročná veľkonočná vigília bola, podobne ako vlani, poznačená epidemiologickými opatreniami. Vzhľadom na zákaz nočného vychádzania sa táto zvyčajne nočná udalosť začala skôr, už o 19.30 h. Navyše sa opäť nekonal žiaden krst a vigílie sa mohlo zúčastniť len 200 ľudí.

Začiatok bohoslužby bol však rovnako dramatický, ako vždy, komentuje AP. Pápež najprv v zatemnenej bazilike zapálil jedinú sviečku, ktorou postupne zapálil ďalšie, až kým sa nezačali ligotať lavice. Následne sa v bazilike rozsvietili svetlá. Na Veľkonočnú nedeľu bude pápež celebrovať omšu v Svätopeterskej bazilike.

Po jej skončení udelí priamo v bazilike požehnanie "mestu a svetu – Urbi et Orbi". Pápež František slávil na Veľký piatok vo vatikánskej Bazilike sv. Petra pamiatku Kristovho umučenia. Pápež zotrval pred zrakmi rehoľných sestier, kňazov, kardinálov a ďalších veriacich niekoľko minút poležiačky v modlitbe pred oltárom uprostred baziliky, ako to na Veľký piatok býva zvykom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok