Česi upravili podmienky návratu, test nebude povinný pre všetkých

TA3 TASR
3.4.2021 20:50

Ministerstvo zdravotníctva Českej republiky upravilo podmienky návratu do krajiny zo zahraničia. Od pondelka 5. apríla bude test na nový koronavírus povinný pred vstupom do ČR prevažne len pre cestujúcich z vysoko rizikových oblastí označených tmavočervenou farbou. Ministerstvo to oznámilo v tlačovej správe zverejnenej v sobotu na svojej internetovej stránke.

Česi upravili podmienky návratu, test nebude povinný pre všetkých
TASR/AP (ilu)

Negatívny test na koronavírus bude potrebné predložiť i pri návrate z krajín s vysokým (červených) a stredným rizikom nákazy (oranžových) - avšak len v prípade použitia verejnej dopravy. Do kategórie krajín s veľmi vysokým rizikom nákazy patrí časť členských štátov EÚ ako napríklad Poľsko, Maďarsko, Francúzsko, Taliansko, ako aj Británia a od pondelka sa tam budú radiť i Belgicko a Holandsko. SR a tiež Rakúsko či Nemecko patria na koronavírusovej mape do červenej zóny.

Rezort zdravotníctva uvoľnením pravidiel reagoval na verdikt Mestského súdu v Prahe. Ten totiž zrušil časť opatrení, ktorého súčasťou bola od 15. marca i podmienka negatívneho testu pri návrate z tmavočervených, červených i oranžových krajín. Súčasťou opatrení naďalej zostáva povinné absolvovanie PCR testu najneskôr päť dní po návrate do ČR.

Dovtedy musí daná osoba zostať v izolácii. Pred návratom do vlasti je okrem krajín zaradených do zelenej kategórie nutné vyplniť i príjazdový formulár. Osoby, ktoré sa vrátia z tmavočervených, červených a oranžových oblastí, sú povinné 14 dní nosiť všade okrem bydliska respirátor. Platí to i pre vonkajšie priestory.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok