Šesťdňová kríza sa skončila, prieplavom opäť plávajú lode

TA3 TASR
3.4.2021 15:56

Dopravná zápcha, ktorá sa v Suezskom prieplave vytvorila po uviaznutí obrieho kontajnerového plavidla Ever Given, sa skončila. Všetky lode, ktoré čakali na plavbu, už prieplavom preplávali, uviedol Usáma Rabíja, ktorý je šéfom spoločnosti SCA spravujúcej Suezský prieplav. Loď Ever Given, dlhá približne 400 a široká 60 metrov, bola od 23. marca priečne zakliesnená v Suezskom prieplave a blokovala premávku v oboch smeroch na jednej z najrušnejších námorných trás na svete.

V noci na pondelok sa Ever Given podarilo vyslobodiť a dostať späť na vodu. Plavidlo momentálne kotví na Veľkom horkom jazere, ktoré je na polceste medzi severným a južným koncom kanála. Toto kotvisko nesmie opustiť až do ukončenia vyšetrovania incidentu v prieplave.

Počas šiestich dní, keď bol prieplav spájajúci Stredozemné a Červené more mimo prevádzky, uviazli na jeho oboch koncoch desiatky lodí. Rabíja v sobotu spresnil, že na preplávanie Suezským prieplavom v oboch smeroch čakalo viac ako 400 lodí. Všetky ich žiadosti o povolenie plavby boli vybavené.

Loď s výtlakom 224.000 ton prevádzkuje taiwanská spoločnosť Evergreen Marine. Majiteľom lode je však japonská lodná spoločnosť Shoei Kisen KK.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok