Bohoslužby chráni ústava, upozorňuje Figeľ. Reštrikcie sú podľa neho veľmi prísne

TA3
2.4.2021 07:00

Vláda sa pred sviatkami rozhodla uvoľniť opatrenia a povolila individuálne návštevy kostolov, bohoslužby pritom ostali zakázané. Uvoľnenie opatrení pre kostoly zároveň spustilo vlnu nespokojnosti, ľudia sa pýtajú, prečo kostoly áno a divadlá, šport či obchody a reštaurácie nie.

Bohoslužby chráni ústava, upozorňuje Figeľ. Reštrikcie sú podľa neho veľmi prísne
TASR/Michal Svítok

Opatrenia by mali mať logku

Mali by sme prijímať opatrenia, ktoré sú logické a dá sa im rozumieť, povedal bývalý eurokomisár Ján Figeľ v TA3. Priznal, že on osobne má problém s tým, že opatreniam, s ktorými prichádza vláda, často chýba logika. Figeľ upozornil, že bohoslužby sú podľa ústavy chránené článkom 24.

"Zasiahnuť do tohto článku je možné na základe zákona, ale primeraným spôsobom, čo sa podľa mňa neuskutočnilo," vyjadril sa Figeľ s tým, že ťažká situácia je v súvislosti s koronavírusom aj v Európe a v okolí Slovenska, ale "nikde neprijali také reštriktívne opatrenia, ako u nás." Tieto opatrenia však želaný efekt nepriniesli a Slovensko patrilo ku krajinám, kde si koronavírus vyžiadal najvac obetí.

Náboženská sloboda na Slovensku

Figeľ sa podľa svojich slov rozhodol polemizovať s debatami na sociálnych sieťach či v médiách a dal vo februári podnet na Európsky súd pre ľudské práva a ďalší v marci generálnemu prokurátorovi spolu "s dodatkom, aby podal podnet ústavnému súdu vo veci porušovania náboženskej slobody na Slovensku," vysvetlil Figeľ.

"Dal som podnet, aby sa konalo, to nie je len nejaká dišputa, ale proces," povedal bývalý eurokomisár. "Čo sa týka opatrení, my nie sme len inteligentné zvieratá, ktoré potrebujú najesť," vyjadril sa Figeľ. Podotkol, že človek má dušu a duchovný život. Podľa Figeľa niekto potrebuje psychiatra, niekto kňaza. Figeľ však uznáva, že je potrebné rozvíjať viaceré oblasti, vrátane kultúry a športu.

Keby vláda riešila ekonomicko-sociálne témy profesionálne, promptne či dokonca v predstihu, podľa Figeľa by nebolo problémom diskutovať o interrupciách. To nám však podľa Figeľa chýba. Myslí si, že sme v chaose, kým ľudia zomierajú na koronavírus. "Buď je všetko zakazované a obmedzované ako za totality, alebo budeme hľadať racionálnosť a efektivitu obmedzení," čo sa podľa Figeľa nedialo. Figeľ si myslí, že súdy na Slovensku dostatočne neriešia ľudské práva a nechránia záujmy tých najslabších.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok