Objavila sa nová mutácia koronavírusu, už druhá brazílska

TA3 TASR
1.4.2021 09:33

Vedci v Brazílii detegovali ďalší variant koronavírusu SARS-CoV-2. Zistili ho u 34-ročnej ženy z mesta Sorocaba ležiacom neďaleko Sao Paula. V noci na štvrtok o tom podľa agentúry DPA na sociálnej sieti Twitter informoval biomedcínsky inštitút Butantan s tým, že nový variant je podobný už známemu juhoafrickému variantu.

Objavila sa nová mutácia koronavírusu, už druhá brazílska
TASR/AP

Nakazená žena nemá cestovateľskú anamnézu: necestovala do zahraničia, ani v rámci krajiny. Nákaza sa u nej prejavuje len miernymi príznakmi. Brazília je jednou z krajín najviac postihnutých pandémiou. Vyšší počet nakazených a úmrtí zaznamenali len Spojené štáty.

Táto juhoamerická krajina hlási v poslednom čase rekordné denné prírastky v počte úmrtí na koronavírus. Aj v stredu ministerstvo zdravotníctva oznámilo nový rekord - 3869 úmrtí za 24 hodín -, čím bol prekonaný rekord z predchádzajúceho dňa, keď bolo zaznamenaných 3780 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Míľnik 3000 úmrtí za deň Brazília prekonala pred týždňom.

Pravicový prezident Jair Bolsonaro pandémiu a jej dôsledky od začiatku bagatelizoval a vyjadruje pochybnosti o účinnosti vakcín. V poslednom čase však zmenil svoj tón, keďže čelí silnejúcej kritike za spôsob, ako jeho vláda rieši krízovú situáciu. Pred niekoľkými dňami Bolsonaro urobil rekonštrukciu svojho kabinetu, pričom vymenil šesť ministrov. Zo svojich postov odišli aj hlavní velitelia pozemných síl, letectva a námorníctva.

Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Brazílii 321.515 obetí (v marci vyše 66.000) a nákaza sa potvrdila u viac ako 12,7 milióna osôb. Systém zdravotníctva v krajine s 210 miliónmi obyvateľov skolaboval alebo je v mnohých oblastiach na pokraji zrútenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok