Tragická smrť Kellnera: Vyšetrujú nejasnosti okolo nehody

TA3 TASR
1.4.2021 08:01

Vrak vrtuľníka, ktorý v sobotu havaroval na Aljaške so šiestimi ľuďmi na palube vrátane najbohatšieho Čecha Petra Kellnera, bude musieť z ťažko prístupného terénu vyzdvihnúť spoločnosť, ktorá stroj vlastnila. Oznámil to americký Národný úrad pre bezpečnosť dopravy, ktorý tiež zisťuje, prečo nezvestný vrtuľník ohlásili až po dvoch hodinách.

Tragická smrť Kellnera: Vyšetrujú nejasnosti okolo nehody
TASR/AP

Ako pripomenula agentúra AP, nešťastie sa stalo počas letu na ľadovec Knik východne od mesta Anchorage, ktorý sa chystala skupina zlyžovať. Trosky stroja objavili práve v oblasti spomínaného ľadovca.

Pri nehode zahynuli piati ľudia. Medzi obeťami sú okrem 56-ročného Kellnera aj jeho tréner Benjamin Larochaix (50) pôvodom z Francúzska žijúci v ČR a tiež traja Američania - sprievodcovia a inštruktori Gregory Harms (52) a Sean McMannany (38) a pilot Zachary Russel (33). Nehodu prežil fotograf a bývalý majster ČR v snowboardingu David Horváth, ktorý leží vo vážnom stave v nemocnici v Anchorage.

Federálni vyšetrovatelia skúmajú, prečo nezvestný vrtuľník ohlásili až po dvoch hodinách, ďalej poveternostné podmienky, skúsenosti a históriu pilota a letovú spôsobilosť vrtuľníka.

Šéf aljašskej pobočky NTSB Clint Jonson uviedol, že za vyzdvihnutie vraku je zodpovedná spoločnosť Soloy Helicopters, ktorá vrtuľník vlastnila a prevádzkovala. Vyšetrovatelia dúfajú, že sa ho z ťažko prístupného terénu podarí vyzdvihnúť do konca týždňa.

Podľa vyšetrovateľov vrtuľník vyslal posledný signál o 18.34 h miestneho času (v nedeľu o 04.34 h SELČ). Nezvestný vrtuľník záchranárom nahlásili o 20.30 h. Vrak sa podarilo nájsť o hodinu neskôr. Horvátha našli záchranári nažive vo vnútri vrtuľníka v nedeľu približne o 00.30 h. Federálni vyšetrovatelia skúmajú, prečo nezvestný vrtuľník ohlásili až po dvoch hodinách, ďalej poveternostné podmienky, skúsenosti a históriu pilota a letovú spôsobilosť vrtuľníka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok