Sviatky jari sú tu. Takto prežívajú Veľkú noc tváre TA3

TA3
2.4.2021 07:00

Keď sme mali minulý rok ostať počas Veľkej noci doma a zrušiť všetky návštevy, bol to pre nás šok. Každý veril, že rovnaká situácia sa už nezopakuje, no opak je pravdou. Aj táto Veľká noc sa nesie v znamení prísnych opatrení. Napriek tomu však môžeme prežiť príjemné dni voľna. Ako ich strávia známe tváre našej televízie?

Sviatky jari sú tu. Takto prežívajú Veľkú noc tváre TA3
TA3

Rastislav Iliev

ilievxx_0a140371-aac2-5260.jpg

"Veľkú noc som prežíval najintenzívnejšie ako malý chlapec (tak ako skoro všetky deti). Vyrastal som so starším bratom a niekoľkými bratrancami, čiže bolo u nás vždy veselo, napečené a navarené. Na Veľkonočný pondelok nezostalo žiadne dievča v dome, ale ani v susedstve bez povšimnutia. Tie šikovnejšie utiekli na chatu už deň predtým, väčšina z nich však mala smolu. U nás sa vždy veľa polievalo, baby sa nestíhali prezliekať a chalani zajedať a zapíjať. Všetko sme to museli stihnúť skoro ráno, lebo poobede nás už do domu nikto nepustil," spomína si na úsmevné chvíle moderátor.

Tieto tradície sa však pomaly vytrácajú, čo je podľa neho škoda, pretože to boli časy, keď sa mohli všetci spolu stretnúť. A ako sa chystá stráviť tohtoročné sviatky? "Teraz sa nemôžeme vidieť, aj keby sme chceli, lebo covid, ale zasa taká oblievačka online nemusí byť na škodu. Tento rok prežijem sviatky v práci. Pre divákov sme pripravili špeciálne vydanie relácie Pozrime sa na to z farského Kostola sv. Kríža s rímskokatolíckym kňazom Mariánom Gavendom a etnologičkou Katarínou Popelkovou na tému "Pôvod a význam Veľkej noci." Pozývam všetkých divákov sledovať TA3 v piatok 2. apríla o 20:00 hod."

Zuzana Straková Wenzlová

wenzlovxx1_0a140370-b28d-6069.jpg

"Veľkonočné sviatky sú pre mňa pripomienkou, že sa konečne skončilo obdobie zimy a ja vďaka slnečnému svetlu a čerstvému jarnému vzduchu „ožijem“. Pandémiu znášame v mojej rodine tak ako každý iný poctivý obyvateľ tejto krajiny, ktorý rešpektuje vážnosť situácie a nechce prispieť k šíreniu vírusu, hoci sme už ochorenie prekonali. Chceme byť naďalej spolupatriční a preto neprijímame tento rok šibačov a ani neplánujeme návštevy známych či príbuzných. Myslím, že netreba byť za každú cenu „cool “ a v opozícii so všetkými platnými nariadeniami," hovorí moderátorka.

Separácia jej veľmi nevadí, keďže Veľkonočné sviatky nepatria medzi jej obľúbené. "Mám veľmi rada jar, slniečko, všetko zelené a kvitnúce, ale „poplach“ kvôli týmto dňom sa u nás nekoná. Vždy vyzdobíme s dcérou priedomie domu a kytica jarných kvetov nechýba ani na stole. Ale špeciálnu pozornosť týmto dňom nevenujem," dodáva s tým, že u nich doma je upratané celý rok, preto nemusí riešiť klasické jarné upratovanie. Či sú sviatky, alebo nie, všetko sa musí lesknúť. Teší sa na spoločný obed a ak vyjde počasie aj na grilovačku v záhrade. "Dcéra sa samozrejme v teší aj na šibačov, no už druhý rok sa musí zaobísť bez nich. Myslím, že vo svojej 9 ročnej hlavičke už má celkom jasno, prečo zábava ustupuje pred zodpovednosťou."

Dva dni zo sviatkov strávi v práci, ale myslí si, že sa v tomto čase politické rošády stiahnu do úzadia a zavládne pracovný pokoj. "Verím, že aj pre ľudí to už celkovo bude mentálnym oddychom po ťažkom období a všetku negativitu, ktorú pandémia v mnohých vyburcovala, predčí dobrá nálada a radosť z optimistických výhliadok na ďalšie mesiace," verí.

Marek Mašura

masuraxx_c0a80401-ab03-7cf5.jpg

"Veľkonočné sviatky strávim so svojim synom. Pôjdeme sa bicyklovať a v pláne máme aj túru v Malých Karpatoch. Na tú sa obaja tešíme, lebo sme náruživí turisti a už sme pokorili nejeden vrchol. Najmä teraz počas korony, keď sa inam veľmi nedá ísť," teší sa na dni voľna. Keďže na Slovensku stále platia obmedzenia, tradičná šibačka bude musieť ísť bokom. "Na šibačku to z karanténnych dôvodov nevidím, ale verím, že na budúci rok si to v plnej miere vynahradíme."

Hana Kostelníková

kostelnikovaxx_0a14036f-ab25-9fb9.jpg

"Tento rok budem veľkonočné sviatky tráviť pracovne, nebudeme však tradične pokrývať šibačky a bohoslužby, keďže máme na Slovensku lockdown," hovorí o pracovných povinnostiach.

A ako to počas Veľkej noci vyzerá u moderátorky doma? "Do našej rodiny priniesol tradície manžel, ktorý je Levočan, takže na veľkonočnom stole u nás nebude chýbať zemiakový šalát či vianočka s chrenom a údeným mäsom. Oslavovať budeme dvojnásobne, keďže má manžel cez víkend zároveň aj narodeniny, takže budem piecť aj tortu. Inak ale veľkonočné zvyky veľmi neobľubujem, oblievačke sa však nevyhnem, našťastie je manžel ohľaduplný a používa teplú vodu," dodala.

Roberta Gregorová

gregorovaxx_0a14036f-ab49-21d2.jpg

"Tak ako každý rok, časť sviatkov budem tráviť pracovne. Tým, že v televízii prinášame každý deň aktuálne spravodajstvo, vždy musí byť niekto v práci. S kolegami sa snažíme spravodilovi si služby rozdeliť. Tento rok na mňa vyšla pracovná sobota a nedeľa," opisuje časť svojich sviatočných dní.

"Veľká noc pre mňa znamená najmä čas strávený s rodinou a priateľmi, čo pandémia už druhý rok ale komplikuje. Tráviť ju preto budeme s priateľom u nás doma v spoločnosti nášho kocúra Arthura. Veľmi rada pečiem, určite si niečo dobré navaríme, poupratujeme a budeme si užívať voľno na našej záhrade a terase. Možno sa pôjdeme niekde prejsť alebo bicyklovať," teší sa na dni voľna.

Ako priznáva, špeciálne tradície nemajú a šibačka a oblievačka sú skôr symbolické. "Príchod jari, slnka a tepla milujem, moje obľúbené sviatky v roku sú ale určite Vianoce. Počas Veľkej noci u nás doma nebude chýbať kvetová dekorácia v podobe tulipánov, bahniatok či zlatého dažďa. Ako dieťa sme spolu so sestrou, rodičmi, babkou a dedkom maľovali vajíčka. Dokonca sme mali aj zajačika Žofku," spomína si moderátorka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok