Rodí sa najviac dvojičiek v histórii. Vedci vysvetlili, prečo

TA3 ČTK
5.4.2021 07:00

Na svete sa každý rok narodí viac než 1,6 milióna párov dvojičiek. Medzi dvojičky tak patrí každý štyridsiaty novorodenec, čo je najviac v histórii. V rekordnom počte dvojičiek hrá rolu asistovaná reprodukcia aj vyšší vek matiek, uvádza štúdia zverejnená v odbornom časopise Human Reproduction. Pomer jednovaječných dvojčiat je medzi narodenými deťmi stále rovnaký, rastie len podiel dvojvaječných.

Rodí sa najviac dvojičiek v histórii. Vedci vysvetlili, prečo
TASR/Radovan Stoklasa (Ilustračná fotografia)

Dvanásť z tisíc pôrodov

Na štúdii sa podieľali Gilles Pison a Christiaan Monden z britskej Oxfordskej univerzity a Jeroen Smits z Radboudovej univerzity v Holandsku. Vedci v štúdii zhromaždili informácie zo 165 krajín o pôrodoch dvojičiek v rokoch 2010 až 2015 a porovnali ich so štatistikami z rokov 1980 až 1985.

Od osemdesiatych rokov sa celosvetová miera pôrodov dvojičiek zvýšila o tretinu, z 9,1 na 12 z každej tisícky pôrodov. Podiel dvojičiek vo svete rástol za tri desaťročia nerovnomerne. Kým v Ázii stúpol o 32 percent, v Severnej Amerike to bolo o 71 percent a v Afrike sa prakticky nezmenil, píše BBC News.

V Afrike a Ázii sa dnes narodí 80 percent všetkých dvojičiek.

kralovske-dvojiky_c0a80501-8858-408a.jpg

V Afrike a Ázii sa dnes narodí 80 percent všetkých dvojičiek, čo je do značnej miery dané populáciou v Ázii a vysokou pôrodnosťou v Afrike. Podľa spoluautora štúdie Christiaana Mondena existuje aj ďalšie vysvetlenie, a to genetické rozdiely medzi africkou populáciou a ostatnými populáciami. Za rozmachom podielu dvojičiek na ostatných kontinentoch je podľa štúdie najmä asistovaná reprodukcia.

Vplyv asistovanej reprodukcie

V rozvinutých krajinách sa asistovaná reprodukcia začala využívať v 70. rokoch minulého storočia, najbežnejšími metódami sú in vitro fertilizácia, umelé oplodnenie alebo stimulácia vaječníkov a ďalšie. Všetky tieto metódy zvyšujú pravdepodobnosť mnohopočetného tehotenstva.

Väčší počet dvojičiek prináša aj mnoho rizík. Tieto deti sa často rodia predčasne, sú menšie, pri pôrodoch sa častejšie objavujú komplikácie a úmrtnosť dvojičiek je vyššia než u ostatných detí. V neposlednom rade je pre rodičov náročnejšie starať sa o dvoch novorodencov než o jedného.

Podľa autorov štúdie už podiel dvojičiek pri pôrodoch zrejme nebude stúpať, pretože dnešná veda dosiahla taký pokrok, že nie je potrebné oplodňovať niekoľko vajíčok naraz, ako sa bežne praktizovalo v minulosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok