Situácia je príliš krehká. Prečo potrebujeme predĺžiť núdzový stav?

TA3 TASR
31.3.2021 11:23

Napriek zlepšujúcim sa číslam a poklesu chorobnosti ostáva epidemiologická situácia naďalej krehká a predčasným uvoľnením opatrení by mohlo nastať opätovné zhoršenie stavu. Vláda na to upozorňuje v súvislosti s návrhom na vyjadrenie súhlasu parlamentu s opakovaným predĺžením núdzového stavu. Kabinet schválil návrh na svojom rokovaní.

Situácia je príliš krehká. Prečo potrebujeme predĺžiť núdzový stav?
TASR/Pavol Zachar

Problémom je aj britská mutácia

Kabinet v odôvodnení predĺženia, o ktorom rozhodol 17. marca, upozorňuje na to, že naďalej dochádza k ohrozeniu života a zdravia občanov a bezprostredne hrozí, že šírením takzvanej britskej agresívnejšej mutácie ochorenia COVID-19 dôjde k ďalším nenapraviteľným a podstatným stratám na životoch alebo k zásadnému ohrozeniu zdravia na celom území Slovenskej republiky.

Predkladatelia v materiáli uvádzajú, že odhad národného reprodukčného čísla je v rozmedzí 0.8 - 0.9, čo svedčí o zlepšení epidemiologickej situácie. "Problém však je, že táto situácia nie je homogénna po celom Slovensku. Okresy na severe Slovenska ešte stále dosahujú hodnoty reprodukčného čísla nad 1.10, čo je nebezpečne vysoká hodnota pre SARS-CoV-2. Súčasne 97 percent výskytu ochorenia tvorí 'britský' B117 variant, ktorý je infekčnejší a smrtnejší," upozorňujú.

"V praxi to znamená, že tento variant má potenciál veľmi rýchle vychýliť reprodukčné číslo pri sebamenšom uvoľnení opatrení a v priemere na tento variant umiera viacej ľudí ako na 'starý wuhanský' variant," objasňujú.

nudz-stav1_c0a80301-3d3f-8b84.jpg

Riziko okamžitej eskalácie

Poukazujú tiež na to, že spoločnosť ešte nie je dostatočne imunizovaná ani očkovaním, keďže zaočkovanosť proti novému koronavírusu je len nad 10 percent, respektíve nad päť percent pri druhej dávke. Odôvodnenia, ktoré obsahovala predkladacia správa ešte doplnili o ďalšie priamo na rokovaní kabinetu. Predkladatelia varujú, že nepredĺženie núdzového stavu by znamenalo riziko okamžitej eskalácie reprodukčného čísla na predošlé hodnoty 1.2 - 1.3, čo znamená zdvojnásobenie počtov infekcií každé dva až tri týždne.

"Vláda SR zastáva názor, že opätovné predĺženie núdzového stavu je v súlade s princípmi demokratického právneho štátu, v súlade s Ústavou a ústavným zákonom, je proporcionálne k sledovanému cieľu a vychádza z faktického stavu šírenia pandémie ochorenia COVID-19 a jeho britského variantu," uzatvára kabinet v odôvodnení návrhu na vyslovenie súhlasu parlamentu.

nudz-stav2_0a140371-3d71-a08c.jpg

Argumenty ministerstva zdravotníctva

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že bez núdzového stavu prestane fungovať Covid automat, skolabuje zdravotná starostlivosť a skončí sa mobilizácia pracovných síl pre 200 000 klientov. Takisto zanikne 5500 reprofilizovaných lôžok pre covidových pacientov, skončí sa hospodárska mobilizácia a hrozia vážne ekonomické následky. Ministerstvo pripomína, že núdzový stav umožňuje okresným úradom posilniť kapacity v nemocniciach a domovoch sociálnej starostlivosti.

Počas núdzového stavu ministerstvo taktiež obstaráva pohotovostné zásoby ako respirátory, jednorazové rukavice či overaly.

Na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny sa núdzový stav týka približne 90 000 zamestnancov a klientov. rezort zabezpečuje doplňovanie zamestnancov na zabezpečenie chodu zariadení sociálnych služieb, stabilizáciu personálu a psychosociálnu pomoc ZSS. V prípade zrušenia núdzového stavu by ministerstvo práce o tieto kompetencie prišlo.

Vláda rozhodla o opätovnom predĺžení núdzového stavu 17. marca, 40-dňová prolongácia začala platiť od 20. marca. Rozhodnutie vlády musí do 20 dní odobriť parlament.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok